Na hlavný obsah

Obvinili Rastislava Trnku aj bývalého poslanca parlamentu, informoval o tom prokurátor ÚŠP

Obvineným exposlancom má byť György Gyimesi.

Obvinili Rastislava Trnku aj bývalého poslanca parlamentu, informoval o tom prokurátor ÚŠP
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka i bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR čelia obvineniu zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní.

Na utorkovej (19. 3.) tlačovej konferencii o tom informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa.

Priblížil, že ide o kauzu, ktorú má špeciálna prokuratúra v dozore už dlhší čas. Obvinenia vzniesli 7. marca celkovo trom osobám. „Bolo dané podozrenie z predraženia zákazky na právne služby,“ dodal prokurátor.

Podľa portálu Plus jeden deň má byť obvineným exposlancom György Gyimesi. Ten uviedol, že mu zatiaľ nič nedoručili a nevie, voči čomu sa brániť.

„Nie som si vedomý spáchania žiadneho trestného činu,“ podotkol. Skonštatoval, že na úrade KSK pracoval krátko ako referent, čiže nerozhodoval o tom, čo a za koľko sa bude obstarávať. Podľa vlastných slov našiel na webe kraja len jednu zákazku s nízkou hodnotou.

Kauza súvisiaca s Fondom národného majetku

V kauze súvisiacej s Fondom národného majetku (FNM) obvinili päť osôb pre trestné činy machinácie pri verejnom obstarávaní a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Škoda mala dosiahnuť výšku asi 70 miliónov eur. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala prokurátorka ÚŠP Lucia Bizoňová.

„Ide o vec, ktorá súvisí s Fondom národného majetku. V danej veci vzniesli obvinenie piatim osobám. Tri osoby boli vo výkonnom výbore FNM a následne akciovej spoločnosti, ktorá bola jeho nástupnícka,“ priblížila prokurátorka. Obvinenie vzniesla 14. marca.

Upriamila tiež pozornosť na to, že v minulosti toto trestné stíhanie zastavili. „Obnovilo sa na podnet poškodeného, ktorý sa ozval s tým, že vie nanovo vyčísliť vzniknutú škodu,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko