Na hlavný obsah

Prokurátori sa lúčili s ÚŠP: Úrad končí, lebo riešil aj citlivé kauzy, myslí si D. Lipšic

O. Repa hovoril o ochladnutí vzťahov s NAKA.

Prokurátori sa lúčili s ÚŠP: Úrad končí, lebo riešil aj citlivé kauzy, myslí si D. Lipšic
Prokurátori špeciálnej prokuratúry sa lúčili s úradom. V popredí Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: RTVS

Prokurátori špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa v utorok (19. 3.) lúčili s úradom. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic poďakoval kolegom prokurátorom za to, že je vďaka nim Slovensko spravodlivejšou a lepšou krajinou.

Počas rozlúčky s úradom nechcel komentovať, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol o prerozdelení prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Za hlavný dôvod zrušenia ÚŠP považuje to, že riešil aj citlivé kauzy.

Rozlúčke s ÚŠP sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

„Na Slovensku od roku 1990 bolo uložených 58 doživotných trestov. Len za 20 rokov činnosti špeciálnej prokuratúry, v našich kauzách, bolo uložených 28 doživotných trestov, viac ako polovica z celej 35-ročnej histórie Slovenska,“ skonštatoval Lipšic.

„Tie vzťahy aktuálne istým spôsobom ochladli. Tá práca tiež už nemala takú razanciu na strane Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Je to možno aj preto, že práve tí mimoriadne skúsení a kvalitní vyšetrovatelia odišli alebo respektíve museli odísť z NAKA do civilu, čo považujem taktiež za mimoriadnu škodu pre túto krajinu,“ podotkol prokurátor ÚŠP Ondrej Repa.

„Napriek tomu, že nie vždy už tá spolupráca bežala tak, ako by sme si predstavovali, sa prokurátori nášho úradu, a osobitne ako riaditeľ chcem poďakovať mojim kolegom z odboru ekonomickej kriminality, pracovali na tých kauzách doslova do posledných dní,“ pokračoval Repa.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal verejný prísľub, že otvorené kauzy ponechá prokurátorom ÚŠP až do ich právoplatného skončenia. „Rovnaký princíp uplatním v trestných veciach, v ktorých došlo ku skončeniu vyšetrovania. ÚŠP bol predložený návrh na podanie obžaloby alebo na iné rozhodnutie,“ uviedol na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko