Na hlavný obsah

Rada Európskej únie schválila zákon o slobode médií

Nové pravidlá majú zaručiť občanom prístup k slobodným a pluralitným informáciám.

Rada Európskej únie schválila zákon o slobode médií
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Rada Európskej únie v utorok (26. 3.) schválila Európsky zákon o slobode médií, ktorého cieľom má byť ochrana slobody médií, plurality a redakčnej nezávislosti v krajinách EÚ.

Zákon teraz musia podpísať predsedovia Rady a Európskeho parlamentu, potom ho zverejnia v Úradnom vestníku EÚ. Následne o 20 dní vstúpi do platnosti. Oznámila to Rada na svojej webovej stránke.

Legislatíva zakladá spoločný rámec pre fungovanie mediálnych služieb na vnútornom trhu EÚ a zavádza opatrenia na ochranu novinárov a verejnoprávnych i súkromných médií od politického zasahovania. Zároveň im uľahčí cezhraničnú prevádzku v rámci spoločenstva.

Nové pravidlá majú zaručiť občanom prístup k slobodným a pluralitným informáciám a určujú povinnosti členským štátom, aby zabezpečili podmienky na ich ochranu. Regulácia je podľa Rady odpoveďou na obavy z politizácie médií a ich netransparentného vlastníctva.

Nezávislá európska rada

Zákon ustanovuje nezávislú európsku radu pre mediálne služby, ktorej členmi budú predstavitelia orgánov zodpovedných za médiá na úrovni členských štátov. Jej úlohou bude dohliadať nad dodržiavaním zákona o slobode médií a poskytovať poradné stanoviská Európskej komisii.

Úmysel vypracovať zákon o slobode médií v EÚ predstavila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojej správe o stave Únie v roku 2021.

Následne Komisia vypracovala návrh a rokovania medzi Radou a Európskym parlamentom o konečnej podobe legislatívy sa skončili v decembri 2023. Pred dvoma týždňami schválil zákon Európsky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet