Na hlavný obsah

Rusi volia prezidenta, víťaz je podľa médií už dávno známy

Hlasovanie bude trvať tri dni.

Rusi volia prezidenta, víťaz je podľa médií už dávno známy
Žena vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas ruských prezidentských volieb. Foto: TASR/AP

V Rusku, ktoré už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine, sa v piatok (15. 3.) začalo hlasovanie v prezidentských voľbách. Hlasovanie bude trvať tri dni.

Voľby však majú len jedného reálneho kandidáta a jedného víťaza – súčasnú hlavu štátu Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.

Volebné miestnosti sa v jednotlivých časových pásmach otvorili o 8.00 h miestneho času, ale vzhľadom na časový posun na Ďalekom východe sa hlasovanie začalo už vo štvrtok (14. 3.) večer stredoeurópskeho času.

Rusi hlasujú aj v zahraničí. Volebné miestnosti sa uzavrú v nedeľu (17. 3.) o 20:00 miestneho času, výsledky sa očakávajú v pondelok (18. 3.).

Výpadky hlasovacieho systému

Účasť pred 10.30 h moskovského času bola 3,33 percenta, uviedla podľa denníka Kommersant Ústredná volebná komisia. Začiatok hlasovania poznačili výpadky portálov, ktoré sú súčasťou elektronického volebného systému. Úrady to vysvetlili veľkým záujmom voličov.

Stanislav Andrejčuk, spolupredseda hnutia Golos, ktoré monitoruje voľby, pre portál Meduza uviedol, že skutočnou príčinou preťaženia elektronického hlasovacieho systému bolo to, že ľudia museli od rána hlasovať na svojich pracoviskách pod dohľadom svojich šéfov.

„Podporujem Putina a samozrejme, že ho budem voliť,“ povedala agentúre Reuters 46-ročná Ľjudmila Petrovová. „Putin postavil Rusko z kolien. A Rusko porazí Západ a Ukrajinu. Rusko nemôžete poraziť – nikdy,“ dodala Petrovová.

Vojna Putinovi neubrala z popularity

Západ považuje Putina za autokrata, vojnového zločinca, vraha a dokonca, ako minulý mesiac povedal americký prezident Joe Biden, za „šialeného bastarda“, ktorý podľa amerických predstaviteľov zotročil Rusko skorumpovanou diktatúrou vedúcou k strategickému úpadku.

Vojna však 71-ročnému Putinovi, bývalému podplukovníkovi komunistickej tajnej služby KGB, podľa prieskumov a ruských predstaviteľov pomohla upevniť moc a zvýšiť jeho popularitu medzi Rusmi.

„Nemýľte sa: Je to práca na celý život,“ povedal jeden z vplyvných Rusov, ktorý je oboznámený s myslením na najvyšších úrovniach Kremľa. Pre agentúru Reuters hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

„Putin nemá konkurenciu. Je na úplne inej úrovni. Západ urobil veľmi vážnu chybu, keď svojimi sankciami a očierňovaním Ruska pomohol zjednotiť veľkú časť ruskej elity a ruského obyvateľstva okolo Putina,“ povedal.

Zatknutia za vyjadrenie nesúhlasu

Vo februári 2022 Putin nariadil vpád ruských vojsk na Ukrajinu po ôsmich rokoch konfliktu v regióne Donbas na východe krajiny medzi kyjevskými silami na jednej strane a proruskými separatistami podporovanými Rusmi na strane druhej.

Vo vojne prišli o život desaťtisíce vojakov a mnoho ďalších na oboch stranách utrpelo zranenia. Civilné obete sa počítajú na tisíce a ukrajinské hospodárstvo a infraštruktúra utrpeli škody za stovky miliárd dolárov.

Západ tvrdí, že Putin predstavuje hrozbu ďaleko za hranicami bývalého Sovietskeho zväzu. Ukrajine už poskytol pomoc, zbrane a špičkové spravodajské služby v hodnote stoviek miliárd dolárov. Západní lídri obviňujú Putina z vedenia brutálnej vojny v imperiálnom štýle s cieľom obnoviť globálny vplyv Ruska.

Putin nenecháva nič na náhodu. Od invázie na Ukrajinu úrady potláčajú akýkoľvek náznak nesúhlasu. Za vyjadrenie nesúhlasu boli zatknuté stovky ľudí a protesty boli zakázané.

Okrem Putina sú ďalší traja kandidáti

Formálne úrady zaregistrovali do volieb štyroch kandidátov. Okrem Putina aj Nikolaja Charitonova (75) za komunistov, Leonida Sluckého (56), ktorý predminulý rok nahradil zosnulého dlhoročného šéfa strany Vladimira Žirinovského na čele nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR).

Ďalším kandidátom je Vladislav Davankov (40) z parlamentnej strany Nový ľud. Tá existuje len od roku 2020. Okrem iných úrady neumožnili kandidovať Borisovi Nadeždinovi, ktorý kandidoval ako protivojnový kandidát.

Štátne médiá, ktoré ovládajú ruský éter, sú neochvejne lojálne Putinovi. Výzvou pre troch súperiacich kandidátov je prehrať. Ich popularita v prieskumoch nepresahuje šesť percent.

Hlavným záujmom Kremľa je zabezpečiť vysokú volebnú účasť. Niektorí šéfovia štátnych podnikov nariadili zamestnancom, aby svoju účasť na voľbách zdokumentovali fotografiami hlasovacích lístkov. Dokonca aj bankomaty pripomínajú Rusom, aby volili.

Vodcovia roztrieštenej ruskej opozície sú buď v zahraničí, vo väzení, mlčia alebo sú mŕtvi. Ako napríklad Alexej Navaľnyj, ktorý podľa ruských úradov 16. februára náhle zomrel z prirodzených príčin, informovala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet