Na hlavný obsah

Rusko vyrába trikrát viac munície než USA či Európa. Rusi podľa odborníka pracujú v nepretržitej prevádzke

Mesačne vyrobia státisíce kusov delostreleckej munície.

Rusko vyrába trikrát viac munície než USA či Európa. Rusi podľa odborníka pracujú v nepretržitej prevádzke
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko podľa všetkého v porovnaní so Spojenými štátmi a Európou vyrába skoro trojnásobné množstvo delostreleckej munície. To pre neho vo vojne proti Ukrajine znamená zásadnú výhodu pred ďalšou ofenzívou očakávanou počas tohto roka. Na svojich internetových stránkach na to upozorňuje americká televízia CNN.

Rusko vyrába mesačne 250 000 kusov delostreleckej munície alebo asi tri milióny za rok, odhadujú spravodajské služby NATO a zdroje blízke západným iniciatívam na vojenskú podporu Ukrajiny.

Spolu sú Spojené štáty a Európa schopné za rok vyrobiť len 1,2 milióna kusov delostreleckej munície pre ukrajinskú armádu, povedal CNN nemenovaný činiteľ z európskych spravodajských služieb.

Spojené štáty si ako cieľ stanovili, že do konca budúceho roka budú vyrábať 100 000 striel mesačne, čo je menej ako polovica ruského objemu. No aj tento počet je teraz podľa vysokopostaveného činiteľa americkej armády nedosiahnuteľný vzhľadom na to, že republikáni v Kongrese blokujú balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov.

„Dostali sme sa do vojny vo výrobe,“ povedal CNN nemenovaný činiteľ NATO. „Výsledok (vojny) na Ukrajine záleží na tom, ako je ktorá strana vyzbrojená k jej vedeniu,“ poznamenal.

Tisíce vystrieľaných granátov denne

Podľa zástupcu európskych spravodajských služieb Rusko denne vystrieľa okolo 10 000 delostreleckých granátov, Ukrajinci päťkrát menej. Pomer je v niektorých úsekoch fronty podľa neho ešte horší.

CNN podotýka, že nedostatok delostreleckej munície pre Ukrajinu prichádza v pre ňu zrejme najhoršom období vojny od momentu, keď sa ruské vojská predvlani vo februári blížili ku Kyjevu.

Peniaze zo Spojených štátov na vyzbrojovanie ukrajinskej armády došli a republikáni v Kongrese zablokovali možnú výplatu ďalších. Rusko sa nedávno zmocnilo ukrajinskej Avdijivky a panuje presvedčenie, že je to jeho armáda, kto má teraz iniciatívu na bojisku.

Všetko záleží od delostrelectva

Západní spojenci poskytli Ukrajine rad vyspelých systémov, vrátane tankov M-1 Abrams. Čoskoro Ukrajina získa bojové lietadlá F-16. Avšak vojenskí analytici sú presvedčení, že o víťazstve alebo prehre v tejto vojne rozhodne to, kto odpáli viac delostreleckých granátov.

„Záleží to naozaj od delostreleckej munície, pretože v jej výrobe Rusko získava významný náskok, vďaka čomu si pripisuje postupy na bojisku,“ povedal činiteľ Severoatlantickej aliancie.

Ruské zbrojovky vyrábajúce tento typ munície podľa neho pracujú v nepretržitej prevádzke. V ruskom obrannom priemysle teraz pracuje asi 3,5 milióna ľudí. Pred začiatkom invázie na Ukrajine to boli dva milióny až 2,5 milióna ľudí.

Rusko navyše muníciu dováža z Iránu a Severnej Kórey. Napriek tomu Rusko nedokáže svoje potreby úplne pokryť, uvádzajú západní činitelia. Predstavitelia spojeneckých spravodajských služieb neočakávajú, že by Rusko v dohľadnej dobe na bojisku výrazne postúpilo.

Ruské výrobné kapacity majú tiež svoje limity a očakáva sa, že vrchol dosiahnu niekedy počas tohto roka. Napriek tomu aj tak je ruská produkcia oveľa vyššia ako to, čo pre Ukrajinu vyrábajú Spojené štáty a Európa, upozorňuje CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet