Na hlavný obsah

Shiffrinová potvrdila zisk malého glóbusu ďalším víťazstvom. Vlhová tretia v disciplíne

Pódium doplnili Nórka a Švédka.

Shiffrinová potvrdila zisk malého glóbusu ďalším víťazstvom. Vlhová tretia v disciplíne
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová. Foto: TASR/AP

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vyhrala sobotný (16. 3.) slalom na finálovom podujatí Svetového pohára v rakúskom Saalbachu. Už pred pretekmi istá víťazka malého glóbusu triumfovala pred Nórkou Minou Fürst Holtmanovou (+0,54 s) a Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou (+0,63).

Slovenka Petra Vlhová chýbala v štartovej listine pre zranenie, ale v celkovom poradí slalomu skončila na treťom mieste.

Shiffrinová si už minulý týždeň vo švédskom Are poistila zisk ôsmeho malého glóbusu za slalom a v sobotu potvrdila dominanciu v tejto disciplíne. Na konte má už 97. triumfov v prestížnom seriáli, pričom v Saalbachu zaznamenala jubilejné 60. v slalome.

Pozrite si druhú jazdu americkej lyžiarky Mikaely Shiffrinovej:

Je to zároveň jej 152. pódiové umiestenie v kariére. Fenomenálna Američanka sa len minulý týždeň dostala späť na svah po šiestich týždňoch, koncom januára sa zranila v zjazde v Cortine d’Ampezzo.

Návrat jej však vyšiel nad očakávania a z dvoch štartov si pripísala dve víťazstvá. Dvadsaťdeväťročná pretekárka sa v celkovom poradí SP dostala na druhú pozíciu, na Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú stráca tri preteky pred koncom sezóny 245 bodov. Manko už nestiahne, pretože sa rozhodla už v ďalších súťažiach v Rakúsku neštartovať.

„Bola to divoká sezóna. Som šťastná, že tu môžem sedieť a teším sa už na budúcu sezónu. Fanúšikovia mi veľmi držali palce a som rada, že som sa mohla vrátiť ešte v tomto ročníku. Bolo to veľmi emotívne,“ uviedla Američanka do mikrofónu FIS.

Druhé kolo nedokončilo šesť zjazdárok

Shiffrinová si po sobotňajších pretekoch prebrala malý glóbus, pred druhou v poradí Lenou Dürrovou mala 322-bodový náskok. Nemke nevyšli jazdy v Saalbachu, ale 15. miesto a zisk šestnástich bodov jej stačil na posun na druhú priečku.

Pre Vlhovú sa po zranení na domácom svahu v Jasnej a následnej operácii kolena sezóna predčasne skončila. Dvadsaťosemročná Slovenska vynechala štyri slalomy, ale napriek tomu jej 505 bodov stačilo na konečnú tretiu priečku v poradí disciplíny.

Po prvom kole viedla Anna Swennová-Larssonová, ktorá predviedla od úvodu agresívnu jazdu a vďaka nej dosiahla najrýchlejší čas. Najviac sa jej priblížila Shiffrinová, ktorá ešte na treťom medzičase tesne viedla, ale mala pomalší záver.

Všetkých 23 zjazdárok prišlo do cieľa a predstavili sa aj v druhom kole. V ňom však šesť nedokončilo a najväčšiu smolu mala Chorvátka Leona Popovičová, ktorá si zranila koleno. Slovinka Neja Dvorniková predviedla najrýchlejšiu jazdu 2. kola a posunula sa o sedemnásť priečok na konečné štvrté miesto.

Chorvátka Zrinka Ljutičová urobila obrovské chyby, vypadla a nepridala tretie pódiové umiestnenie zo slalomu v rade. Shiffrinová mala náskok viac ako sekundu a pol na Holtmannovú a napriek zhoršeným podmienkam prišla do cieľa prvá.

Líderka po prvom kole Swennová-Larssonová sa na trati nevyhla zaváhaniam, ale stačilo to na pódium. Slovenka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Česko, skončila na 11. priečke a dosiahla osobné sezónne maximum.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport