Na hlavný obsah

Štát už mesiac pomáha ľuďom s hypotékami: Prvé výsledky sú na svete

O pomoc požiadalo niekoľko tisíc občanov Slovenska.

Štát už mesiac pomáha ľuďom s hypotékami: Prvé výsledky sú na svete
Foto: RTVS

Pomoc s hypotékami od štátu dostalo za prvý mesiac vyše 3 600 ľudí. Súčasná koalícia pritom pred voľbami avizovala, že problém splácať úver sa môže týkať až desaťtisícov klientov. Národná banka Slovenska (NBS) opäť odkázala, že situácia na trhu je stabilná.

„Štyristotisíc držiteľov hypotekárnych úverov bude mať v nasledujúcich dvoch rokoch obrovské problémy, lebo sa im výrazne, opakujem, výrazne zvýšia mesačné poplatky,“ vyhlásil ešte pred parlamentnými voľbami terajší premiér Robert Fico.

Odborníci aj Národná banka Slovenska však hovorili o opaku, problém s nesplácaním hypoték sa týka len úzkej skupiny klientov. Napriek výhradám napokon vláda prišla s hypotekárnou pomocou. Prvé výsledky sú na svete.

Viac o hypotekárnej pomoci zisťoval v Správach RTVS redaktor Ivan Kamenický:

„Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili vo februári 2024 celkovo 3 658 príspevkov na zvýšenú splátku úveru na bývanie, a to na základe schválených žiadostí z januára 2024,“ informovalo v stanovisku Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny.

Priemerná výška príspevku je 75 Eur. Štát pritom vyčlenil na pomoc s úvermi až 64 miliónov eur. Ministerstvo financií upozorňuje, že štatistiky o vyplatených príspevkoch budú vyššie. Ľudia si mohli uplatniť pomoc aj za minulý rok formou daňového bonusu v daňových priznaniach. Tieto údaje ešte zahrnuté nie sú. Podľa opozície ide o fiasko.

„Je to jasná ukážka toho, že zákon bol šitý horúcou ihlou a je zlý a neefektívny. Situácia nie je kritická, treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí majú hypotéku, nie sú sociálne prípady. Aby ste dostali hypotéku, museli ste mať zamestnanie, nejakú výšku príjmu, robilo sa testovanie hypotéky na nárast úrokov,“ reagoval podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

„Mám informáciu, že sa pripravuje novela, respektíve zmeny v zákone, ktoré majú rozšíriť tento okruh ľudí,“ uviedol minister práce Erik Tomáš.

„Tým, ktorým sme chceli pomôcť, sme pomohli. Čo sa týka zmien, máme rozrobené nejaké zmeny, ale sú tam technické problémy. Komunikujeme ich s ministerstvom práce,“ ozrejmil minister financií Ladislav Kamenický.

NBS pre RTVS uviedla, že situácia na hypotekárnom trhu je stabilná, počet zlyhaných úverov ako pri domácnostiach, tak aj firmách, je naďalej nízky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika