Na hlavný obsah

Stovky obyvateľov ruskej Belgorodskej oblasti museli evakuovať. Z Ukrajiny prenikajú na územie diverzanti

Výpady sprevádzajú prestrelky s Rusmi.

Stovky obyvateľov ruskej Belgorodskej oblasti museli evakuovať. Z Ukrajiny prenikajú na územie diverzanti
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci. Foto: RTVS

Z ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou evakuovali v posledných dňoch asi 400 civilistov. Podľa britskej stanice BBC o tom v piatok (15. 3.) informoval gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov.

Evakuácia súvisí s tým, že v rusko-ukrajinskom pohraničí v posledných dňoch zaznamenali niekoľko prípadov narušenia hranice diverzantmi, ktorí sa na územie Ruska snažia preniknúť z Ukrajiny, kde bojujú na strane ukrajinskej armády. Tieto cezhraničné výpady sprevádzali prestrelky s ruskými bezpečnostnými zložkami.

Kým ruská strana tvrdí, že diverzným a prieskumným skupinám sa nepodarilo dostať na ruské územie, predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov uviedol, že sabotážne skupiny zmenili dve pohraničné oblasti Ruska – Belgorodskú a Kurskú – na „zóny aktívnych bojových operácií“. 

Ruské ministerstvo obrany – podľa BBC – trvá na tom, že pokusy o prelomenie hranice s Ukrajinou boli zmarené, pričom pri pokuse o prienik na územie Belgorodskej oblasti prišlo údajne o život „195 ukrajinských vojakov“.

Aj Gladkov vo štvrtok neskoro večer deklaroval, že v regióne nie sú žiadne ukrajinské jednotky a že boje prebiehajú za hranicami Belgorodskej oblasti. Priznal však, že obec Kozinki, odkiaľ tiež evakuovali civilistov, utrpela vážne škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet