Na hlavný obsah

Tatranské lesy brázdia organizovaní zberači parožia, s úlovkami vo veľkom obchodujú

Za zber hrozia pokuty.

Tatranské lesy brázdia organizovaní zberači parožia, s úlovkami vo veľkom obchodujú
Jelene zhadzujú parožie každý rok na jar. Foto: RTVS

Strážcovia prírody v Tatranskom národnom parku sú v strehu. Zberači parožia brázdia tatranské lesy a s úlovkami vo veľkom obchodujú. O parožie z jeleňov je záujem nielen doma, ale aj v zahraničí – najmä na ázijskom trhu. Za zber hrozia pokuty.

Strážcovia prírody sa sťažujú na veľké problémy s nelegálnymi zberačmi parožia. Mnohí už od rána s čelovkami behajú po lese. Z auta často vystúpi aj päť ľudí a češú terén.

Jelene zhadzujú parožie každý rok na jar. Približne do piatich mesiacov im narastie mohutnejšia „koruna krásy“. Nelegálni zberači to vedia veľmi dobre. V lesoch je preto čoraz rušnejšie a ľudia sú čoraz agresívnejší.

Reportáž o problémoch so zberačmi parožia pripravila pre Správy RTVS redaktorka Ivana Ratkovská:

„A v domnení, že ten jeleň priamo pred nimi zhodí parohy, ich kilometre prenasledujú a tie jelene často s vyplazeným jazykom dobiehajú do kríkov,“ opisuje zoológ Správy TANAP Jozef Hybler.

V oblasti Javorovej a Bielovodskej doliny v pohraničí hovoria dokonca o organizovaných skupinách.

Obchod s parožím

„Tu máme najväčší problém so zberačmi parohov z Poľska. Sú organizovaní, vedia presne na akú lokalitu majú ísť, kde sa zdržujú jelene a dokonca vedia, kedy je tam nejaký strážca,“ priblížil strážca prírody Správy TANAP Róbert Javorský.

Zhodené jelenie parohy patria užívateľovi revíru, preto si nálezca túto trofej z lesa odniesť nesmie. „Ťažko je sa dopátrať alebo nájsť niekoho a prichytiť ho pri čine priamo s parožím,“ skonštatoval Róbert Javorský.

„Nelegálnym zberom parožia sa ľudia dopúšťajú priestupku, za ktorý je možné nielen odňať to, čo našli, ale hrozí im aj pokuta do výšky 331 eur,“ zdôraznil Hybler.

Aj napriek tomu sa s parožím vo veľkom obchoduje. Vyrábajú z neho nábytok či dekoratívne predmety. „Dokonca nejaké medikamenty, Číňania z toho melú prášok na afrodiziaká. Takže má to široké spektrum využitia,“ vysvetlil Hybler.

Strážcovia prírody na nadchádzajúce týždne posilňujú hliadky v celom Tatranskom národnom parku. Pomáhať im budú aj dobrovoľníci a kolegovia z poľskej strany Tatier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko