Na hlavný obsah

Telefóny do škôl nepatria, zhodli sa komisár pre deti a rezort školstva. Riaditelia škôl sa na to pozerajú inak

Pedagógovia si myslia, že by nemali byť úplne zakázané.

Telefóny do škôl nepatria, zhodli sa komisár pre deti a rezort školstva. Riaditelia škôl sa na to pozerajú inak
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Telefóny do škôl nepatria. Zhodli sa na tom komisár pre deti aj ministerstvo školstva. Riaditelia škôl sa na to však pozerajú inak. Všetci zainteresovaní sa v utorok (26. 3.) zišli pri okrúhlom stole, aby našli riešenie.

Aktuálne regulujú používanie mobilných telefónov školy podľa vlastného rozhodnutia. Komisár pre deti si myslí, že je potrebný jednotný zákon. Duševné zdravie mnohých detí sa totiž podľa neho zhoršuje. Pripisuje to práve telefónom a sociálnym sieťam.

,,Škodia všetkým deťom rovnako. Situácia je komplikovaná pre všetky deti. Treba to vyriešiť jednotne,“ vyhlásil komisár pre deti Jozef Mikloško.

Na Základnej škole v Karlovej Vsi v Bratislave regulácia funguje. Nastavila ju riaditeľka.

,,Momentálne viem povedať z mojej školy, kde mám 600 žiakov, že používanie mobilných telefónov je regulované veľmi slušne. Žiakov aj rodičov sme naučili, že telefón má byť vypnutý v taške,“ uviedla riaditeľka zo ZŠ Karloveská a prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Zákazu telefónom na školách sa v Správach RTVS venovala Andrea Škutová:

Telefóny by nemali byť úplne zakázané

Väčšina pedagógov súhlasí s reguláciou. Myslia si však, že mobilné telefóny by nemali byť úplne zakázané.

,,Bolo by pochabé robiť radikálne zákazy. Z vlastného detstva vieme, že deti pokiaľ niečo chcú, tak to vedia obísť,“ skonštatoval spisovateľ, textár a scenárista Daniel Hevier.

Podľa pedagógov je dôležité zdynamizovať a spestriť vyučovanie a vymyslieť deťom program, aby telefón nepotrebovali. Nielen v rámci vyučovania, ale aj vo voľnom čase.

,,So štátom vymyslíme niečo, kde by deti mohli bezpečne tráviť svoj čas. Teraz rodičia neposielajú svoje deti len tak, choďte sa zahrať sa pred dom, pretože sa možno necítia bezpečne, alebo je pre nich jednoduchšie nechať dieťa v izbe,“ dodala Horníková.

Komisár pre deti navrhuje, aby regulácii podliehali najmä deti na základných školách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko