Na hlavný obsah

Ukrajina alebo Island. Slovenskí futbalisti spoznajú posledného súpera v skupine na ME

Ukrajina odohrá duel ako domáci tím v poľskom Wroclawe.

Ukrajina alebo Island. Slovenskí futbalisti spoznajú posledného súpera v skupine na ME
Na snímke ukrajinskí futbaloví reprezentanti.

Ukrajinskí futbalisti hrajú v utorok (26. 3.) o účasť na štvrtých majstrovstvách Európy za sebou. O 20.45 hod. nastúpia proti Islandu ako domáci tím v poľskom Wroclawe vo finále play off B-vetvy. Víťaz tohto duelu bude na ME 2024 v E-skupine spolu so Slovenskom, Belgickom a Rumunskom.

Ukrajinci vyhrali štvrtkové semifinále v Bosne a Hercegovine 2:1, oba góly vsietili v závere a odvrátili prehru. V utorok ich čaká ďalší člen „slovenskej“ kvalifikačnej J-skupiny.

Vo finále play off boli aj pred svetovým šampionátom v Katare, no na pôde Walesu prehrali 0:1. Island hrá o účasť na druhých ME a treťom veľkom turnaji vôbec.

Vo svojej premiére na EURO 2016 prekvapil, keď vypadol až vo štvrťfinále s Francúzmi (2:5), ktorí postúpili do finále. V predošlom zápase play off prešli cez Izrael, s ktorým si poradili na neutrálnej pôde v Budapešti 4:1.

Gruzínci hrajú o prvú účasť na vrcholovom podujatí

Gruzínci bojujú v C-vetve o svoje prvé vrcholové podujatie proti niekdajším majstrom Európy z Grécka (2004). Oproti štvrtkovému zápasu s Luxemburskom (2:0) budú mať domáci k dispozícii svojho ťahúňa Chviču Kvaraccheliju z Neapola.

V predošlom stretnutí nehral pre kartový trest. Jeho tím bol naposledy takto blízko k postupu pred ME 2020, keď prehral vo finále baráže 0:1 so Severným Macedónskom.

Duel môže byť rozlúčkový pre trénera gruzínskej reprezentácie Willyho Sagnola. Francúz avizoval svoj odchod po skončení kvalifikácie, v prípade postupu po majstrovstvách Európy.

Gréci neboli na kontinentálnom šampionáte od ME 2012 a na vrcholnom podujatí od MS 2014. V predošlom zápase prešli hladko cez Kazachstan, ktorý deklasovali 5:0. Víťaz utorňajšieho duelu nastúpi na záverečnom turnaji v F-skupine proti Portugalsku, Česku a Turecku.

Wales privíta v A-vetve Poľsko, hrá o účasť na štvrtom veľkom podujatí z uplynulých piatich. Od roku 2016 chýbal len na svetovom šampionáte v Rusku, no predtým absentoval na ME či MS od roku 1958.

Baráž na domácej pôde naposledy Walesanom vyšla, keď zdolali Ukrajinu v boji o účasť na MS v Katare. „Už sme tu boli, vieme, čo treba urobiť a neznepokojuje nás to. Vyskúšali sme si veľké turnaje a celkom sa nám to páči,“ povedal tréner domácich Rob Page pre agentúru AFP.

Jeho tím si odbil premiéru na ME len v roku 2016 a vypadol až v semifinále s neskorším majstrom z Portugalska (0:2). Poliaci nechýbali na kontinentálnom šampionáte od roku 2008, do finále play off postúpili hladko cez Estónsko (5:1). V prípade víťazstva budú v D-skupine s Rakúskom, Holandskom a Francúzskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport