Na hlavný obsah

V ozdravovaní financií by mohlo pomôcť, keby štát prehodnotil 13. dôchodky. Navrhuje to OECD

Organizácia navrhla zmeny v penzijnom systéme.

V ozdravovaní financií by mohlo pomôcť, keby štát prehodnotil 13. dôchodky. Navrhuje to OECD
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

K ozdraveniu verejných financií na Slovensku môžu podľa OECD prispieť aj zmeny v penzijnom systéme. Organizácia navrhuje, aby štát prehodnotil trináste dôchodky či zdanil penzie. Ministerstvo práce to odmieta.

„Slovensko by mohlo v súčasnosti výraznejšie konsolidovať verejné financie, domnievame sa, že je tu tiež priestor na dôchodkovú reformu, ktorá k ozdraveniu verejných financií môže prispieť,“ odkázal Slovensku generálny tajomník OECD Mathias Cormann.

OECD navrhuje prehodnotenie 13. dôchodkov. Na pohľad rezortu práce a ekonóma sa v reportáži v Správach RTVS pýtala redaktorka Veronika Čokinová:

Podľa organizácie by vysokopríjmoví ľudia nemuseli dostávať 13. dôchodok. Ak ho vláda chce vyplácať, tak len tým chudobnejším. Rezort práce odkazuje, že oberať oň nebude ani ľudí, ktorí poberajú starobné penzie, ani tých, ktorí sú na invalidnom dôchodku.

„Nemyslíme si na rozdiel od OECD, že títo ľudia patria medzi nejakých vysoko príjmových a nemyslíme si, že by bolo spravodlivé, aby sme napríklad siroty alebo vdovcov, či vdovy oberali o 13. dôchodok, ktorý celkom určite presadíme v tej podobe, v akej ho vláda navrhuje,“ skonštatoval štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Ekonóm: Poskytujme 13. dôchodky chudobným dôchodcom

Ekonóm považuje trinásty dôchodok za nesystémovú dávku, na ktorú musí ekonomika vyprodukovať peniaze.

„Čo bohužiaľ naša ekonomika dnes nedokáže a sotva to dokáže aj v budúcnosti. Ak teda už máme poskytovať 13. dôchodky, tak ich poskytujme najmä chudobným dôchodcom, ktorí žijú niekde na hranici chudoby a nie aj dôchodcom, ktorí majú pomerne vysoké príjmy,“ navrhol ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

OECD nám zároveň odporúča zdaniť dôchodky. Vladimír Baláž hovorí, že vo svete sa zdaňujú len súkromné penzie, tie z verejného sektora len zriedka. Rezort práce sa týmto návrhom zaoberať neplánuje, považuje ho za absurdný.

„Návrh na zdaňovanie dôchodkov je skutočne postavený na hlavu, pretože už pri reálne nízkych príjmoch navrhuje vlastne, aby sme dôchodcom z toho, čo dnes dostávajú, zobrali ešte ďalšie peniaze. Považujeme to za nezmysel,“ uviedol Ondruš.

Odporúčania k udržateľnejšiemu systému

Ekonóm upozorňuje, že cieľom odporúčaní je urobiť systém udržateľným.

„Každý ekonóm vám povie, že tie odporúčania sú správne a skôr či neskôr ich budeme musieť implementovať, tak ako to urobilo Grécko, ktoré kedysi tiež malo veľmi štedrý systém, žilo nad pomery, a tak aj skončilo bankrotom,“ uzavrel Baláž.

V decembri by mali penzisti dostať prvýkrát plnohodnotný trinásty dôchodok. Starobní dôchodcovia dostanú 606 eur. V najbližších rokoch by sa mali trináste penzie zvyšovať spolu s nárastom priemerných dôchodkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika