Na hlavný obsah

V rizikových lokalitách by mohli pre výskyt medveďa vyhlásiť mimoriadnu situáciu

Medzi takéto oblasti patrí viacero okresov.

V rizikových lokalitách by mohli pre výskyt medveďa vyhlásiť mimoriadnu situáciu
Medveď v uliciach mesta Žiar nad Hronom. Foto: TASR/Polícia

Vo viacerých lokalitách by pre výskyt synantropných medveďov mohli vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Návrh v stredu (20. 3.) na rokovanie vlády predložil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Vláda uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD), aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

Rizikovými okresmi sú Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.

Synantropizácia veľkého počtu jedincov

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

„Rizikové oblasti sa určujú na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ ozrejmilo.

V týchto okresoch má minister životného prostredia podľa materiálu zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd,“ uviedol envirorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko