Na hlavný obsah

VIDEO: Medveď v Liptovskom Mikuláši napadol piatich ľudí, vyhlásil primátor

V meste platí mimoriadna situácia.

Celkový počet zranených po vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť. Na brífingu to v nedeľu (17. 3.) potvrdil primátor mesta Ján Blcháč. Napadnutí ľudia utrpeli škrabance aj pohryzenia, všetkých prepustili do domácej liečby.

V meste sú už hliadky, ktoré zabezpečujú okolie. Medveďa chcú eliminovať. „Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo,“ skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta.

Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a ochránia ich, až kým sa situácia nevyrieši.

Mimoriadna situácia

Po zasadnutí krízového štábu vyhlásili v meste mimoriadnu situáciu. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí. Informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

„Medveď bol záchrannými a bezpečnostnými zložkami vytlačený do neobývaných zón, kde po ňom zásahové tímy nepretržite pátrajú. Bezpečnosť obyvateľov v obytných zónach je teda zaistená, prosíme však o zvýšenú opatrnosť. Po zranení piatich ľudí vo veku desať až 72 rokov majú zásahové tímy pokyn medveďa eliminovať,“ uviedla hovorkyňa.

V súvislosti s výskytom medveďa v meste prijalo žilinské krajské riaditeľstvo polície opatrenia s cieľom ochrany občanov. Do služieb nasadilo zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré majú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie.

„Budú pripravení v prípade potreby okamžite zasiahnuť,“ ubezpečila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR už skôr informovalo, že ľahké zranenia mali utrpieť dve osoby, z toho jedna po strete s medveďom.

Priblížili, že na mieste ošetrili a transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši 49-ročnú ženu s poranením pleca a ramena a 72-ročného muža s otvorenou ranou na hlave.

Na výskyt medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu (17. 3.) okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj video a fotografie. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra.

V okolí môžu byť aj ďalšie jedince

Riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity na ministerstve životného prostredia Vladimíra Fabriciusová ubezpečila, že v Liptovskom Mikuláši nachystali konkrétne opatrenia. Avizované hliadky budú zložené zo zásahového tímu, mestskej a štátnej polície i poľovných združení a budú zabezpečovať celé okolie.

„Máme vedomosť, že medveď je v extraviláne, v lesnom poraste. V centre mesta bude hliadkovať predovšetkým mestská a štátna polícia. V okrajových častiach rozostavíme fyzické hliadky a fotopasce. Budeme sa dotyčného medveďa snažiť čím skôr eliminovať,“ poznamenala.

Podľa Fabriciusovej sa v okolí nachádzajú aj ďalšie synantropné medvede. „Budeme sa snažiť v tomto období sústrediť v tejto lokalite a pokiaľ bude takýto jedinec identifikovaný, eliminujeme ho,“ povedala.

Riešenie situácie s medveďmi

Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok. Hovorí, že už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku.

„Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko,“ skonštatoval.

Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. „Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek,“ dodal Huliak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny