Na hlavný obsah

Volebný super utorok v USA: Kandidátov do prezidentských volieb volia v 15 štátoch, tento rok je špecifický

Napätie počas super utorka bývalo vysoké, tento rok nie je.

Volebný super utorok v USA: Kandidátov do prezidentských volieb volia v 15 štátoch, tento rok je špecifický
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V USA majú super utorok. Republikáni a demokrati volia kandidátov do prezidentských volieb v 15-tich amerických štátoch. Najdôležitejšie sú Kalifornia, Texas, Colorado, Minnesota či Alabama.

V štáte Aljaška rozhodujú len o nominantovi republikánskej strany. V histórií bol super utorok výnimočný, pretože dokázal definitívne rozhodnúť o kandidátoch, ktorí zabojujú o prezidentské kreslo. Tento rok je špecifický.

Prečo je ostro sledovaný volebný super utorok v USA tento rok špecifický? Odpoveď priniesol v reportáži v Správach RTVS redaktor Filip Jackuliak:

Kým po minulé roky bolo napätie počas super utorkových primárok vysoké, tento rok v USA veľké zmeny neočakávajú. Šanca, že z volebného super utorka vzídu iní prezidentskí kandidáti je takmer nulová.

„Vieme, ako to dopadne. Trump jasne vyhrá u republikánov a Biden u demokratov. Oboch super utorok posunie bližšie k zaisteniu straníckej nominácie,“ myslí si politológ Lawrence Evans.

Systém amerických primárok spočíva v získavaní tzv. delegátov. Počas super utorka zápasia nominanti Republikánskej aj Demokratickej strany o takmer tretinu potrebných hlasov.

„Z hľadiska počtu delegátov, ktorých je celkovo cez 2400, tá najväčšia váha bude pripadať na najväčšie štáty, v ktorých sa to hlasovanie uskutoční v utorok. To je štát Kalifornia a štát Texas, kde Donald Trump má šance výrazným spôsobom navýšiť počet delegátov, ktorých má k dispozícií,“ uviedol vedúci Katedry politológie FiF UK v Bratislave Erik Láštic.

Jasní favoriti

Najväčšej oponentke Donalda Trumpa, Nikki Haleyovej, nedávajú veľké šance ani prieskumy. Napriek tomu sa jej podarilo vyhrať pondelkové primárky v štáte Washington D.C.

„Myslím, že ten termín symbolické víťazstvo presne sedí. Z tohto pohľadu išlo možno o posledné víťazstvo Nikki Haleyovej v rámci týchto primárnych volieb. Šanca, že by mohla získať nomináciu republikánskej strany je nulová,“ podotkol Láštic.

O nominanta demokratickej strany súperí terajší prezident Joe Biden s Deanom Phillipsom. Ten zatiaľ nevyhral ani v jednom štáte.

„On zaznamenal veľmi málo hlasov, dá sa povedať, že nula. Ak by zaznamenal Dean Phillips nejaký úspech, tak by to bol ešte väčší zázrak ako v prípade Nikki Haleyovej,“ dodal amerikanista Jakub Lepš. Zvolení kandidáti budú o prezidentské kreslo zápasiť v Spojených štátoch 5. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet