Na hlavný obsah

Voliči si favorita často vyberajú na poslednú chvíľu. V rozhodovaní im pomáhajú aj diskusné relácie

O superdebatu RTVS bol veľký záujem.

Voliči si favorita často vyberajú na poslednú chvíľu. V rozhodovaní im pomáhajú aj diskusné relácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnoho voličov si rozhodnutie, koho podporí vo voľbách, necháva na posledné dni a hodiny. Veľký vplyv na to, komu odovzdajú svoj hlas, majú predvolebné diskusné relácie. Záujem o včerajšiu superdebatu v RTVS bol veľký. Relácia zasiahla vyše milióna divákov.

Oficiálne sa predvolebná kampaň skončila, no z dlhodobých výskumov vyplýva, že takmer polovica ľudí ešte stále nie je definitívne rozhodnutá, komu odovzdá svoj hlas.

„Voliči, hlavne teda nerozhodnutí voliči, si jednoducho dávajú načas a chcú vidieť finálnu debatu lídrov a na základe toho urobia nejaké finálne rozhodnutie, komu odovzdajú svoj hlas,“ uviedol analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič.

Nerozhodnutým voličom a predvolebnej superdebate sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Veľký záujem o predvolebné diskusie potvrdzujú aj čísla sledovanosti poslednej predvolebnej debaty na RTVS.

„Diskusiu celkovo na Jednotke a na :24 sledovalo vyše pol milióna divákov. Počas takmer štvorhodinovej debaty sa sumárna sledovanosť väčšinu času držala nad touto polmiliónovou hranicou. Diskusia oslovila divákov naprieč všetkými socio-demografickými skupinami. To znamená, že zaujala mladších i starších divákov zväčša z menších miest, aj z vidieka,“ informoval programový riaditeľ RTVS Vincent Štofaník.

Voliči síce zvyknú hovoriť, že sa rozhodujú na základe predvolebných programov, no podľa sociológa v skutočnosti prevažujú iné faktory.

„To čo je podstatné, je skutočne to, akým spôsobom kandidát vystupuje. Aká je možno jeho rétorika, aká je možno jeho gestikulácia, aká je možno jeho neverbálna komunikácia,“ pokračoval Mislovič.

Výkon politikov v diskusii je dôležitý

Výkon politikov v televíznych diskusiách už v minulosti ovplyvnil výsledok volieb. Učebnicovým príkladom bol súboj Johna Kennedyho a Richarda Nixona.

„Kennedy nielenže stiahol Nixonov náskok, ale ukázal sa ako líder, ako mladistvý, ako ten, ktorý dokáže argumentovať, dokáže rozprávať. Zaujímavé je, že vekový rozdiel bol len štyri roky,“ povedal marketingový konzultant Pavol Minár.

„Klasikou tohto žánru u nás je diskusia z roku 1999, keď vlastne boli v diskusii traja. Boli tam Mečiar, Rudolf Šuster, neskorší prezident, a potom tam bola ešte pani Vášáryová. Ju dovtedy vnímali ako tú, ktorá môže zmeniť preferencie. Vtedy bola veľmi slabá v tej diskusii, pôsobila neisto, veľmi teatrálne a vtedy sa ukázalo, že diskusia môže pochovať nejaké ambície,“ dodal Minár.

Superdebata na RTVS sumárne patrila k najsledovanejším televíznym reláciám dňa (20. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko