Na hlavný obsah

Výhrady k novému zákonu o RTVS ďalej pribúdajú. Rezort kultúry vyhodnocuje stovky pripomienok

Časť opozície vyzvala EK, aby zákon prešetrila.

Výhrady k novému zákonu o RTVS ďalej pribúdajú. Rezort kultúry vyhodnocuje stovky pripomienok
Budova televízie RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Výhrady k novému zákonu, ktorý zmení fungovanie RTVS, ďalej pribúdajú. Časť opozície v liste vyzvala Európsku komisiu (EK), aby prešetrila pripravovanú legislatívu. Ministerstvo kultúry momentálne vyhodnocuje stovky pripomienok.

Voľba riaditeľa telerozhlasu po novom, výber členov rady, ale aj vytvorenie úplne novej programovej rady, ktorá bude dohliadať na vysielanie. To je len časť výhrad, pre ktoré sa opozícia obrátila na EK.

„Rozhodli sme sa osloviť podpredsedníčku Európskej komisie Věru Jourovú a obraciame sa na ňu o dôsledné preskúmanie legislatívneho návrhu,“ uviedla poslankyňa parlamentu za Slovensko, KÚ a Za ľudí a exministerka investícií Veronika Remišová.

Výhradám k novému zákonu o RTVS sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Nový zákon totiž podľa Remišovej porušuje európske právo. Kritické hlasy zaznievajú aj zo zahraničia. Šéf Európskej vysielacej únie (EBU) pripúšťa, že snahy vyvíjať tlak na verejnoprávne médiá sú aj v iných krajinách, nie však v takej miere ako na Slovensku.

„Toto sú dramatické zmeny, neviem si vybaviť žiadny príklad v Európe, kde by sme videli niečo podobné,“ povedal generálny riaditeľ EBU Noel Curran.

Stovky pripomienok na ministerstve

Ministerstvo kultúry má momentálne na stole k novému zákonu 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Rezort začal od štvrtka (21. 3.) s autormi námietok diskutovať. „Podrobnejšie informácie budeme sprostredkovávať cez tlačové správy,“ uviedol rezort v stanovisku.

Zatiaľ sa nevie, v akej podobe pôjde zákon na budúcotýždňové rokovanie vlády. Predseda mediálneho výboru však nedávno potvrdil niektoré úpravy.

„Uznesenie, že môže rada odvolať riaditeľa bez udania dôvodu, bolo hneď predkladateľom stiahnuté, pravdepodobne aj tá formulácia zmluvy so štátom. Čo vyvstane z debaty, ťažko povedať,“ uviedol v utorok (19. 3.) predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Vo štvrtok o pripomienkach diskutovali na ministerstve kultúry zástupcovia ostatných rezortov, v piatok (22. 3.) by mala prísť na rad opozícia či kultúrna obec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko