Na hlavný obsah

Z. Čaputová: Žiaden kandidát nezvýši dôchodky, nezlacní potraviny, nepostaví nemocnicu ani nezaručí svetový mier

Kandidáti ani prezident na to nemá právomoci.

Z. Čaputová: Žiaden kandidát nezvýši dôchodky, nezlacní potraviny, nepostaví nemocnicu ani nezaručí svetový mier
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Žiaden kandidát na prezidenta nezvýši dôchodky, nezlacní potraviny, nepostaví nemocnicu ani nezaručí svetový mier, pretože na to nemá právomoci. Uviedla to v stredajšom (20. 3.) mimoriadnom príhovore pred prezidentskými voľbami prezidentka Zuzana Čaputová.

„Môže ale garantovať ústavnosť, dôstojnú reprezentáciu krajiny, záujem o najdôležitejšie témy spoločnosti a vyvíjať legitímny tlak na zmenu. A to vôbec nie je málo,“ skonštatovala hlava štátu.

Pozrite si celý mimoriadny príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej:

Voľby označila za moment, kedy môžu občania reálne uplatniť svoju moc, ktorú im vo forme volebného práva dáva do rúk Ústava SR. To, že nikto nevie, ako prezidentské voľby dopadnú, máme podľa nej brať ako dar. Podľa nej ide o jasný dôkaz toho, že má Slovensko stále slobodnú spoločnosť, pričom niektoré krajiny takúto slobodu nemajú.

Od volieb si sľubuje, bez ohľadu na ich výsledok, aby viedli k momentu, kedy v politických diskusiách začali prevládať fakty pred predsudkami.

„Aby sme začali hľadať spoločnú reč aj v otázkach, v ktorých si nerozumieme. Aby kritériom pri prijímaní rozhodnutí bol verejný záujem. Aby náš štát neopúšťali ďalší mladí ľudia. Aby sme nestratili schopnosť rozoznávať priateľov a spojencov,“ povedala prezidentka.

Zuzana Čaputová tiež občanov požiadala, aby zodpovednosť nenechávali na iných a aby svoje volebné právo využili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko