Na hlavný obsah

Zakladateľ kryptomeny FTX ide do väzenia. Sam Bankman-Fried si odpyká trest za spreneveru

Úrady prípad označili za jeden z najväčších podvodov.

Zakladateľ kryptomeny FTX ide do väzenia. Sam Bankman-Fried si odpyká trest za spreneveru
Na snímke Sam Bankman-Fried. Foto: TASR/AP

Americký súd vo štvrtok (28. 3.) odsúdil zakladateľa skrachovanej kryptomeny FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 rokov väzenia, uviedli agentúry. Porota už minulého roka v novembri uznala Bankmana-Frieda za vinného zo sprenevery, ktorú úrady označili za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

FTX bola pred kolapsom v novembri 2022 druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete a pre milióny ľudí bola vstupnou bránou na trh s digitálnymi aktívami.

Prokuratúra pre zakladateľa FTX navrhovala trest vo výške 40 až 50 rokov väzenia. Jeho obhajcovia označovali za adekvátny trest vo výške do šesť a pol roka väzenia. Bankman-Fried podľa prokuratúry nezákonne používal peniaze klientov FTX na vlastné účely, vrátane nákupu luxusných nehnuteľností v Karibiku.

„Obeťami obžalovaného sa počas niekoľkých rokov stali desaťtisíce ľudí a firiem z niekoľkých svetadielov. Ukradol peniaze, ktoré mu klienti zverili. Klamal investorom, posielal sfalšované dokumenty veriteľom, ‚pumpoval‘ milióny dolárov v podobe nezákonných darov do nášho politického systému a uplácal zahraničných činiteľov. Každý z týchto zločinov si zaslúži dlhý trest,“ cituje AP z vyhlásenia prokuratúry.

Spoločnosť FTX bola pred svojím kolapsom druhou najväčšou kryptomienkovou burzou na svete a pre milióny ľudí bola vstupnou bránou na trh s digitálnymi aktívami. Firma požiadala o bankrotovú ochranu pred veriteľmi v novembri 2022.

Začiatkom tohto roka oznámila, že upustila od snáh o obnovenie prevádzky svojej kryptografickej burzy. Namiesto toho sa rozhodla zamerať na likvidáciu svojich aktív a vrátenie finančných prostriedkov klientom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet