Na hlavný obsah

Zámky lásky v Piešťanoch končia: Most zaľúbených musia demontovať, potrebuje údržbu

Mesto vyzýva páry, aby si zámky vyzdvihli.

Zámky lásky v Piešťanoch končia: Most zaľúbených musia demontovať, potrebuje údržbu
Zámky na moste zaľúbených v Piešťanoch. Foto: RTVS

Most zaľúbených v Piešťanoch demontujú. Po 12 rokoch jeho časti skorodovali a potrebujú údržbu. Na stavbe však visia stovky zámkov. Na znak večnej lásky ich tam pripevnili zaľúbené páry. Mesto ich vyzýva, aby si ich prišli vyzdvihnúť. Mnohí však už nemajú kľúč.

Mená Mariana a Mišo visia na jednom zo stoviek zámok na moste na začiatku pešej zóny v kúpeľnom meste. Na iných zámkoch zase figuruje dôležitý rok pre dvojice, či len ich iniciály. Symboly lásky však musia most opustiť. Pripravuje sa jeho údržba.

„Nastala korózna činnosť, naše služby, technické, musia most zabezpečiť, aby bol bezpečný,“ povedal primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.

Prečo most zaľúbených v Piešťanoch demontujú zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Dominika Kusá:

Ľudia si môžu zámky v prípade záujmu vyzdvihnúť do konca tohto mesiaca. Potom ich demontujú a uložia na jednom mieste.

Nie všetci však ešte majú od nich kľúče. Podľa tradície v čase, keď si zaľúbenci zámku pripevnia na most, kľúč od nej na znak večnej lásky zahodia do rieky pod mostom.

„Má tu jeden zámok aj moja kamarátka z Nemecka. Bola smutná, že sa k nemu nedostane, oni kľúč zahodili do rieky Váh,“ hovorí obyvateľka Piešťan Gita.

„Tie zámky sa budú musieť odstrihávať, sú uschované v Službách mesta Piešťany. Tí, ktorí si ich neprídu vyzdvihnúť, hľadáme aj alternatívne riešenie tak, aby sme tie zámky zachovali,“ skonštatoval primátor.

Hovorí sa aj o ich opätovnom vystavení vo verejnom priestore. Most zaľúbených bude po renovácii opäť plniť svoju funkciu. „Keďže vieme, že máj je čas lásky, v máji budú môcť znova zaľúbení pripevniť zámky,“ sľubuje Jančovič.

Mosty lásky u nás postupne pribúdajú, majú ich aj v Nitre či v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny