Na hlavný obsah

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska

Situácia je teraz podľa neho pre ukrajinskú armádu lepšia.

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky zastavili postup Ruska na fronte, povedal v pondelok (11. 3.) v rozhovore s francúzskou stanicou BFM TV a denníkom Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Situácia je teraz podľa neho pre ukrajinskú armádu lepšia, ako bola v posledných mesiacoch. Agentúra AFP však poznamenala, že jeho tvrdenie je v rozpore s množstvom hodnotení vývoja na frontovej línii.

„Prišiel som zo schôdzky s armádnym velením: Situácia je oveľa lepšia, ako bola za posledné tri mesiace. Dobre sme si poradili s ruským letectvom, napravili sme situáciu na východe, zastavili sme ruský postup,“ povedal Zelenskyj. Podľa neho sa ukrajinská armáda potýkala najmä s nedostatkom munície aj náletmi ruských dronov.

Rusko tento rok v polovici februára dobylo mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Podľa médií išlo o najväčšiu zmenu a zároveň úspech ruských vojsk na viac ako tisíc kilometrov dlhej frontovej línii od vlaňajšieho mája, keď sa ruské jednotky zmocnili neďalekého mesta Bachmut.

Ukrajinskí činitelia odvtedy mnohokrát naznačili, či priamo uviedli, že situácia na fronte zostáva napätá a zložitá. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v súvislosti s tým na začiatku februára uviedol, že na východnom fronte vymení časť brigádnych veliteľov.

„Iste, Rusi zničili Avdijivku a zmocnili sa územia, ale teraz už nemôžu ďalej postupovať, prišli o veľké množstvo lietadiel,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinské letectvo v posledných týždňoch oznámilo zničenie viacerých ruských stíhacích bombardérov Suchoj Su-34. Moskva sa k tomuto tvrdeniu nevyjadrila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet