Na hlavný obsah

Vojaci krajín NATO sú už na Ukrajine, vyhlásil šéf poľskej diplomacie

Poďakoval sa krajinám, ktoré "podstupujú toto riziko".

Vojaci krajín NATO sú už na Ukrajine, vyhlásil šéf poľskej diplomacie
Na snímke poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski pri príležitosti 25. výročia členstva Poľska v NATO v nedeľu (10. 3.) vyhlásil, že „vojaci krajín Severoatlantickej aliancie sú už na Ukrajine.“

„Chcem sa poďakovať krajinám, ktoré podstupujú toto riziko. Vedia, kto sú,“ povedal šéf poľskej diplomacie podľa nemeckého denníka Bild v súvislosti s vyjadreniami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom nasadení západných vojsk na Ukrajine.

Nie je jasné, akých vojakov mal na mysli. Napríklad od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 bojujú v medzinárodnej légii ukrajinských ozbrojených síl ľudia z krajín NATO, mnohí z nich sú bývalí vojaci.

Sikorského poďakovanie zúčastneným krajinám teraz podľa denníka Bild naznačuje, že pravidelné jednotky z krajín NATO sú už na mieste.

Šéf poľskej diplomacie ešte v piatok (8. 3.) vyhlásil, že prítomnosť vojsk NATO na Ukrajine nie je nepredstaviteľná.

„Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože ide o to, aby sa (ruský prezident Vladimir) Putin bál, nie o to, aby sme sa my báli Putina,“ povedal podľa ministerstva Sikorski.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet