Na hlavný obsah

Žiarska pôrodnica činnosť neobnovila. Spoločnosť Agel požiadala o zrušenie jej povolenia

Dôvodom je kritický nedostatok atestovaných lekárov.

Žiarska pôrodnica činnosť neobnovila. Spoločnosť Agel požiadala o zrušenie jej povolenia
Pôrodnica v nemocnici v Žiari nad Hronom. Foto: RTVS

Žiarska nemocnica činnosť pôrodnice po troch mesiacoch neobnovila. Hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová uviedla, že dôvodom je kritický nedostatok kmeňových atestovaných lekárov.

Preto ešte 14. marca požiadala Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie. Bez nich totiž nevedia garantovať bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

„Napriek maximálnej snahe stabilizovať personálnu situáciu a čo najskôr obnoviť činnosť pôrodnice v žiarskej nemocnici, museli sme prijať fakt, že na Slovensku je kritický nedostatok zdravotníkov,“ konštatovala Peterová.

Dodala, že ani spoločnosti Agel SK sa nepodarilo tento celoplošný problém prekonať. „Viaceré nemocnice na Slovensku už prinútil pozastaviť činnosť niektorých oddelení,“ uviedla.

Táto organizačná zmena nie je podľa jej vyjadrenia pre zamestnancov dotknutých oddelení dôvodom na stratu zamestnania.

Doplnila, že každému z nich opätovne ponúknu pracovnú pozíciu zodpovedajúcu ich vzdelaniu a predchádzajúcemu zaradeniu. A to vo zvolenskej a levickej nemocnici.

Kraj musí žiadosti vyhovieť

Doručenie žiadosti potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. Zákon podľa jej slov samosprávnemu kraju ukladá takejto žiadosti vyhovieť.

„Zároveň však stále prebiehajú intenzívne rokovania s vedením spoločnosti Agel, aby aj zmluvne garantovala rozsah zdravotnej starostlivosti v ňou prevádzkovaných nemocniciach na území kraja a písomne deklarovala svoje investičné a rozvojové plány pre tieto nemocnice na najbližších desať rokov,“ podotkla Štepáneková.

Reorganizácia nemocnice

Peterová ďalej pripomenula, že žiarsku nemocnicu vzhľadom na jej stav čaká v najbližšom období rozsiahla reorganizácia spojená s významnou investíciou do rekonštrukcie a materiálneho vybavenia.

Cieľom spoločnosti je skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zabezpečiť väčší komfort pre pacientov a vytvoriť lepšie pracovné prostredie pre zamestnancov.

„Veríme, že aj tieto investície do žiarskej nemocnice pomôžu znásobiť jej kredit, prilákať kvalifikovaný personál a zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regióne,“ podotkla.

O rodičky z regiónu sú podľa Peterovej kapacitne pripravení postarať sa v nemocniciach vo Zvolene a Leviciach. Gynekologická ambulancia v Nemocnici Agel Žiar nad Hronom bude naďalej fungovať v nezmenenom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny