Na hlavný obsah

Štvordňový pracovný týždeň nie je splnený sen: Za menej práce by sme dostali aj menej peňazí, varuje analytik

Niektoré krajiny či firmy s ním skúsenosť už majú.

Štvordňový pracovný týždeň nie je splnený sen: Za menej práce by sme dostali aj menej peňazí, varuje analytik
Ilustračná snímka čašníčky pri práci. Foto: RTVS

Štvordňový pracovný týždeň je téma, o ktorej sa vo svete hovorí už zopár rokov. Niektoré krajiny či firmy s ním skúsenosť už majú. V relácii RTVS Peniaze sme zisťovali, ako sa k štvordňovému pracovnému týždňu stavia aktuálna legislatíva a čo by so sebou jeho zavedenie mohlo priniesť.

„Zákonník práce už aj v súčasnosti umožňuje štvordňový pracovný týždeň, avšak nie pri zachovaní 40 hodinového pracovného času. V prípade, ak by sme uplatňovali štvordňový pracovný týždeň, bolo by možné odpracovať najviac 36 hodín v týždni,“ hovorí advokát z Havel & Partners Milan Černaj.

Na jeden pracovný deň by tak pripadalo deväť hodín. „Tento limit platí pri takzvanom rovnomernom rozvrhnutí pracovného času. Prekročenie limitu deväťhodinového pracovného času na jeden pracovný deň v zásade nie je možné bez toho, aby sme sa nebavili o zmene spôsobu rozvrhnutia pracovného času z rovnomerného na tzv. nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času,“ dodal Černaj.

Nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času musí podľa advokáta vychádzať z objektívnych potrieb zamestnávateľa. „Môžu ho zaviesť iba vtedy, ak povaha prevádzky alebo druh práce, ktorú zamestnanci vykonávajú, neumožňuje rovnomerné rozvrhnutie. Teda zamestnávateľ nevie zamestnancovi garantovať, že bude potrebovať jeho prácu v rozsahu napríklad 40 hodín každý týždeň,“ priblížil Černaj.

Zmeny výšky mzdy

„Čo sa týka štandardného pracovného času, tak v rámci jedného dňa nesmie pracovný čas presiahnuť osem hodín. V prípade ak ide o nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas, tak vtedy nesmie presiahnuť pracovný čas v rozsahu jedného dňa presiahnuť dvanásť hodín. Ide o najtypickejší príklad krátkeho a dlhého týždňa. Zároveň tam musí byť dodržaná jedna podmienka – zamestnanec musí mať v rámci pracovného týždňa odpočinok v práci, a to dva nepretržite po sebe nasledujúce dni,“ vysvetlil advokát zo Strelák & Partners Alan Strelák.

Priemerný týždenný pracovný čas vo vybraných európskych krajinách.
Priemerný týždenný pracovný čas vo vybraných európskych krajinách.Foto: RTVS

„Zamestnávateľ nemôže svojvoľne alebo z vlastného rozhodnutia prejsť na nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času. Takéto rozvrhnutie pracovného času musí schváliť zástupca zamestnancov, pokiaľ u zamestnávateľa pôsobí, napríklad odborový orgán, zamestnanecká rada. Alebo sa takto musí dohodnúť alebo mu to musí odsúhlasiť zamestnanec,“ doplnil Strelák.

„Pri kratšom pracovnom čase musí zamestnávateľ upravovať aj výšku mzdy. Z dôvodu, aby sa vyhol diskriminácii alebo zvýhodňovaniu zamestnanca pracujúceho na kratší pracovný čas. Uplatňuje sa tzv. zásada časového pomeru, kedy sa porovnáva výška mzdy bežného zamestnanca, ktorý pracuje napríklad 40 hodín a tá sa porovná s výškou mzdy zamestnanca pracujúceho kratšie,“ povedal Černaj.

Pečené holuby do úst padať nebudú

Pri množstve povolaní existuje veľmi silný vzťah medzi tým, koľko strávi človek hodín v práci a tým, aký produkt vytvorí pre zamestnávateľa. Týka sa to napríklad čašníkov vodičov autobusov alebo SBS-karov. „Pri nich je ťažké si predstaviť, že by za štyri dni dokázali odpracovať toľko, ako za päť dní,“ upozorňuje analytik INESS Róbert Chovanculiak.

Týka sa to aj povolaní ako sestrička v nemocnici, vychovávateľka v škôlke, lekár-chirurg. „Pri nich je ťažké si predstaviť, že ak títo ľudia budú pracovať o 20 percent menej času, tak podajú rovnaký výkon,“ dodal.

Produktivita práce je veľmi dôležitá. Určuje, aké máme mzdy a koľko ľudia zarábajú. „Nie je nič zlé na tom, ak chcú ľudia pracovať menej. Musia sa však zmieriť s tým, že ich zárobky budú nižšie,“ upozorňuje Chovanculiak.

Problém so štvordňovým pracovným týždňom je podľa analytika v tom, že niektorí jeho obhajcovia sa snažia presvedčiť ľudí, že im budú padať pečené holuby do úst – budú menej pracovať a zároveň mať rovnakú mzdu. „Toto v mnohých povolaniach nie je možné,“ tvrdí.

„Štvordňový pracovný týždeň je výborný zamestnanecký benefit, ale zlá verejná politika. Politici by nemali takýmto spôsobom nemali experimentovať so všetkými ľuďmi,“ uzavrel Chovanculiak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko