Na hlavný obsah

Benzín na Slovensku je najdrahší z okolitých krajín. Motoristom sa za ním oplatí cestovať, myslia si to aj analytici

Pohonné látky u nás lacnejšie nebudú.

Benzín na Slovensku je najdrahší z okolitých krajín. Motoristom sa za ním oplatí cestovať, myslia si to aj analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí motoristi tankujú najdrahšie spomedzi viacerých okolitých krajín. Podľa analytikov sa za lacnejším benzínom či naftou oplatí cestovať aj desiatky kilometrov za hranice. Pohonné látky podľa nich nateraz lacnejšie nebudú. Je otázne, či sa vôbec udržia na rovnakej úrovni.

Čerpacie stanice prepisovali cenníky ešte pred Veľkonočnými sviatkami. Zdražel nielen benzín, ale aj nafta. „Ten skok robí tak pri nafte, ako aj pri najpoužívanejšom benzíne zhruba tri centy na liter,“ informoval ekonomický analytik ČSOB Marek Gábriš.

„V súčasnosti ropa Brent sa obchoduje za 88 dolárov,“ povedal obchodník spoločnosti Across Investments Dominik Hapl.

„Ceny ropy sa posúvajú na vyššie a vyššie úrovne, aktuálne sa obchodujú na päťmesačných maximách,“ uviedol analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Podľa Mareka Gábriša je momentálne výhodnejšie tankovať v okolitých krajinách a za tankovaním cestovať. „V niektorých prípadoch sa to oplatí dokonca aj niekoľko desiatok kilometrov,“ dodal.

Viac o cenách benzínu zisťovali v Správach RTVS redaktori Miriam Hozzová, Barbora Žiačiková a Radoslav Šebo:

Aké sú aktuálne ceny paliva v zahraničí sme sa išli pozrieť aj s našou kamerou. V maďarskej prihraničnej obci Rajka by sme ušetrili v prepočte približne 5 centov na jeden liter. Či už ide o benzín alebo naftu, v porovnaní s cenami, aké máme aktuálne aj na Slovensku.

V rakúskom Kitsee by sme si za tankovanie priplatili, ak by sme netankovali doma na Slovensku. Za jeden liter benzínu by sme tu zaplatili o približne tri centy viac a v prípade nafty o desať centov viac.

Slovákom sa oplatí Poľsko

„Najviac sa oplatí cestovať za tankovaním do Česka a Poľska, najmä v prípade benzínu,“ poznamenal Marek Gábriš.

Slováci sa vracajú z dovoleniek. Po ceste tankujú ešte v Poľsku. Benzín je tu o desať centov za liter lacnejší ako u nás. „Slováci sem chodia tankovať. Najviac pred víkendom, aj v sobotu sme mali veľa. Mali sme tu jarmok, ale napríklad aj dnes ich tu bolo veľa, lebo u vás je drahšie,“ povedal vedúci čerpacej stanice v Poľsku Krzysztof Halczak.

„Benzín máme z okolitých štátov najdrahší hlavne v dôsledku pomerne vysokých spotrebných daní, v podstate najvyšších v rámci regiónu. Spotrebná daň na benzín je jedna z najvyšších v bývalých krajinách východného bloku,“ zhodnotil Stanislav Pánis.

„Zlacňovanie na čerpacích staniciach – je veľmi malý predpoklad, že by k tomu došlo,“ podotkol Dominik Hapl.

Či budeme tankovať za rovnaké ceny, alebo pohonné látky zdražejú ešte viac, bude podľa analytikov závisieť napríklad od toho, ako sa vyvinie geopolitické napätie v okolí Červeného mora, alebo aj od vývoja vojny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika