Na hlavný obsah

Česko slávi 20 rokov v EÚ: Benefity prevažujú byrokraciu, hovorí žena, ktorá má rovnaký vek. Podľa premiéra krajina zbohatla

Prezident ČR hovoril o pozitívach spoločnej meny.

Česko slávi 20 rokov v EÚ: Benefity prevažujú byrokraciu, hovorí žena, ktorá má rovnaký vek. Podľa premiéra krajina zbohatla
Rozália Vorlová je taká mladá ako členstvo Česka v EÚ. Foto: RTVS

Dvadsiate výročie od vstupu do Európskej únie si pripomínajú aj Česi. Súčasťou série osláv bola aj konferencia na Pražskom hrade, či večerný koncert pražskej filharmónie v Rudolfíne.

Začiatkom mája roku 2004 stúpalo v Bruseli na stožiare desať vlajok. Rozloha únie sa tým zväčšila o 18 percent, populácia o pätinu. Rozália Vorlová je taká mladá ako členstvo Česka v EÚ. Mladej Európanke v Únii prekáža prehnaná byrokracia, výraznejšie však vníma jej benefity.

„Ako výhody členstva v EÚ vidím lepšie cestovanie, možnosť štúdia v zahraničí, lepšie životné prostredie v ČR alebo viac pracovných možností,“ uviedla 20-ročná Češka.

Dvadsiatemu výročiu vstupu do EÚ Česka sa venovala v Správach RTVS redaktorka Katarína Vítková:

Prínosy a pôsobenie Česka v EÚ na konferencii s víziou na jej rozšírenie na pražskom hrade hodnotili politici.

„Členstvo prispelo k tomu, že sme dnes oveľa bohatšou krajinou. Členstvo nám tiež dáva bezpečnostné garancie. Pevne nás ukotvuje na západe, kam sme historicky vždy patrili, s výnimkou niekoľkých desaťročí, kedy sme byli násilne odtrhnutí a oddelení železnou oponu,“ povedal premiér ČR Petr Fiala.

Otázka eura

V číslach EÚ priniesla Česku v prepočte bilión korún, viac ako 350-tisíc študentov vycestovalo na zahraničné stáže. Možnosť európskej meny zostala však nevyužitá.

„Ak chceme hrať prvú ligu, logicky sa núka, napríklad, prijatie eura. Skúsenosti krajín, ktoré ho už používajú, potvrdzujú, že nespokojní sú jedine tí, ktorí ho nemajú,“ vyhlásil prezident ČR Petr Pavel.

„Zásadný krok musí urobiť vláda, ktorá tak neurobí do konca roka svojho mandátu. Podpora výrazne klesla, s hospodárskou a dlhovou krízou, a tiež s krízou eurozóny. Zatiaľ ani signály prezidenta neviedli k žiadnej zmene,“ myslí si o eure výkonný riaditeľ Asociácie pre medzinárodné otázky Vít Dostál.

Za posledné dve dekády do EÚ vstúpilo Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko. Naopak ju opustilo Spojené kráľovstvo. Aktuálne úniu tvorí 27 krajín so 450 miliónmi občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet