Na hlavný obsah

Izrael rozhoduje o odpovedi na iránsky útok. Teherán varuje, že jeho reakcia bude rázna

Izraelská vláda pri rozhodovaní zvažuje viacero faktorov.

Izrael rozhoduje o odpovedi na iránsky útok. Teherán varuje, že jeho reakcia bude rázna
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: RTVS

Izraelský vojnový kabinet by mal v utorok (16. 4.) definitívne rozhodnúť o tom, ako odpovie na iránsky útok. Ešte v pondelok (15. 4.) to vyzeralo, že rozhodnutie je na spadnutie. Nakoniec si na všetko nechali čas. Irán varuje, že jeho reakcia bude rázna.

Obavy Západu, bezpečnosť leteckých liniek či potreba sústrediť sa na konflikt v Pásme Gazy. Toto všetko zvažuje izraelská vláda pri rozhodovaní o tom, ako zareaguje na iránsky útok. Isté je, že židovský štát reagovať bude.

„Budeme reagovať tak, ako uznáme za vhodné, a vtedy, keď to uznáme za vhodné. Nemáme len obranné schopnosti. Máme aj veľmi dobrú ofenzívu,“ uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

„Irán podporuje Hamas, Hizballáh aj iných teroristov. Máme odhodlanie vyhrať a brániť sa všade tam, kde bude treba,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Napätej situácii medzi Izraelom a Iránom sa v Správach RTVS venoval redaktor Filip Jackuliak:

Plány Izraela

Spojené štáty aj Európska únia vyzývajú Izrael, aby útok Iránu neodplácal. Obávajú sa, že z konfliktu na Blízkom východe sa môže stať otvorená vojna. Izrael neplánuje rozpútať väčší konflikt.

„Prepočítavame možné reakcie z iránskej strany. Veľmi pozorne počúvame správy a rady, ktoré dostávame od našich spojencov. Nie je to o otázke pomsty, ale chceme, aby bolo celkom jasné, že nikto nikdy nemôže zaútočiť na Izrael bez následkov,“ vysvetlil vedúci Výboru pre obranu a zahraničné záležitosti Izraela Yuli Edelstein.

Varovanie Teheránu

Teherán varuje židovský štát, že na neprimeranú odvetu bude reagovať rázne. „Ak sionistický režim zareaguje racionálne, Iránska islamská republika nepodnikne žiadne kroky,“ priblížil námestník ministra zahraničných vecí Iránu Ali Bagheri Kani.

„Ak však bude chcieť podniknúť čo i len menšiu akciu proti našej krajine, ľudu či záujmom, bude čeliť okamžitej tvrdej reakcii. Na túto odpoveď nebudú čakať tak ako predtým dvanásť či trinásť dní. Bude to otázkou sekúnd,“ dodal.

Izrael vyhlásil, že popri rokovaniach o odvete spustil aj tzv. diplomatický útok. „Dnes ráno som poslal listy 32 krajinám a hovoril s desiatkami ministrov zahraničných vecí po celom svete. Vyzval som ich na uloženie sankcií na iránsky projekt vývoja rakiet a na označenie islamských revolučných gárd za teroristickú organizáciu. To by Irán zviazalo a oslabilo,“ priblížil minister zahraničných vecí Izraela Israel Kac.

O sankciách na Irán budú v najbližších dňoch rokovať Spojené štáty aj Európska únia.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet