Na hlavný obsah

Prezidentka hovorila o vraždách žien blízkymi osobami: Na Slovensku nemáme jednotný systém prevencie domáceho násilia

Prezidentka Čaputová pripomenula viacero dobrých praxí zo zahraničia.

Prezidentka hovorila o vraždách žien blízkymi osobami: Na Slovensku nemáme jednotný systém prevencie domáceho násilia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová pred stretnutím s predstaviteľmi organizácií, ktoré sa venujú pomoci ženám. Foto: RTVS

Na Slovensku neexistuje jednotný postup pri prevencii domáceho násilia na ženách. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s predstaviteľmi organizácií, ktoré sa venujú pomoci ženám. Zhodli sa, že mestá, obce a kraje pristupujú k ohláseným prípadom týrania rozdielne.

Prezidentka pripomenula, že od začiatku roka zaznamenali viacero vrážd žien. Zabíjala pritom blízka osoba. Pomôcť by mohol jednotný systém.

Pozrite si blok Aktuálne :24, ktorý sa téme venoval:

„V zahraničí, keď sme sa tým zaoberali, dobrou praxou sú komisie, ktoré sú nadrezortné. To znamená, iniciujú spoluprácu viacerých rezortov a snažia sa porozumieť mechanizmu toho, keď došlo k femicíde, teda vražde ženy jej blízkou osobou, kde sa stala chyba, kde sú deficity systému,“ uviedla Zuzana Čaputová.

„Zároveň chcem sa obrátiť opätovne, ako vždy pri tejto príležitosti, na ženy, ktoré, ak nás sledujú a sú obeťou domáceho násilia, aby nabrali odvahu, zverili sa niekomu blízkemu, ideálne využili pomoc, obrátili sa na políciu. A takisto sa prípadne domáhali tzv. inštitútu vykázania,“ dodala hlava štátu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko