Na hlavný obsah

Najnižší počet v ére samostatnosti. Sto dní pred štartom OH má Slovensko len 14 miesteniek

Na OH v Tokiu reprezentovalo Slovensko 41 športovcov.

Najnižší počet v ére samostatnosti. Sto dní pred štartom OH má Slovensko len 14 miesteniek
Na snímke bežkyňa Viktória Forster, strelkyňa Danka Barteková a vodná slalomárka Eliška Mintálová. Foto: TASR, koláž: RTVS

V stredu 17. apríla bude do začiatku XXXIII. olympijských hier v Paríži okrúhlych sto dní. Slováci majú v tejto fáze štrnásť miesteniek, čo je najnižší počet v ére samostatnosti.

Najväčšie zastúpenie malo strelectvo (6), do ktorého sa zároveň vkladajú spolu s vodným slalomom (4) najväčšie nádeje. Trinásť zo štrnástich miesteniek je na meno, v prípade jednej sa čaká na mužského zástupcu v cestnej cyklistike.

Počet slovenských športovcov sa ešte môže zvýšiť

Na OH 2020 (v roku 2021) v Tokiu štartovalo 41 slovenských športovcov, čo bolo predošlé minimum. Celkový počet Slovákov sa môže ešte zvýšiť, no k tokijským OH sa veľkosť výpravy zrejme nepriblíži. V kalendárnom roku 2024 pribudol do výpravy len strelec Juraj Tužinský. Ten získal miestenku na majstrovstvách Európy vo vzduchovej pištoli na 10 metrov.

Strelectvo bude v Paríži zastúpené pätnástimi vzduchovými, brokovými a pištoľovými disciplínami. Slovensko má zatiaľ istú účasť v piatich. Okrem Tužinského štartujú Zuzana Rehák Štefečeková (trap), Danka Barteková (skeet), Vanessa Hocková (skeet), Marián Kovačócy (trap) a Patrik Jány (VzPu).

Slovenskí strelci môžu ešte o Paríž zabojovať na aprílových kvalifikačných turnajoch v Brazílii (vzduchové, pištoľ) a Katare (brokové) – v každej disciplíne sú k dispozícii dve miestenky.

Rovnaký počet je v hre aj na európskom šampionáte v súťažiach na 25 m a 50 m v Osijeku (23.5.-9.6.) i na májovom kontinentálnom šampionáte v brokových zbraniach v Lonate. V brokových disciplínach si už nemôžu zabezpečiť Paríž skeetarky, keďže kvótu naplnili Hocková a Barteková.

Medzi atlétmi zatiaľ len dve miestenky

Vo vodnom slalome prvýkrát v slovenskej histórii nerozhodovali o miestenkách interné nominačné preteky. V internej súťaži zloženej zo záverečných dvoch podujatí SP a MS si vybojovali parížske hry Jakub Grigar, Eliška Mintálová (obaja K1) a Matej Beňuš so Zuzanou Paňkovou (obaja C1).

Kajakári majú istý štart aj v novej disciplíne kajak kros, kde môžu ešte získať miestenku traja špecialisti na júnovom podujatí SP v Prahe-Tróji.

Atletické miestenky majú Gabriela Gajanová a Viktória Forsterová. Ďalší slovenskí reprezentanti na čele so šprintérom Jánom Volkom sa môžu kvalifikovať na olympiádu cez splnenie limitu, alebo cez rebríček Svetovej atletiky (WA).

Sagan chce štartovať na horskom bicykli

V cyklistike sa na OH 2024 predstaví dokopy 514 pretekárov, 257 mužov a žien v 22 medailových súťažiach naprieč piatimi disciplínami. Slovensko má zatiaľ iba dve miestenky v cestnej cyklistike – Nora Jenčušová a zatiaľ nevybraný jazdec sa predstavia v pretekoch s hromadným štartom.

O konkrétnom mene rozhodne Slovenský zväz cyklistiky (SZC) na základe výkonnosti a interných kritérií až tesne pred Parížom. Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan by chcel v Paríži štartovať na horskom bicykli. Zrejme najväčšiu šancu na účasť má prostredníctvom prípadnej voľnej karty.

Vo veľmi nádejnej pozícii je skejtbordista Richard Tury, ktorý postúpil do druhej fázy olympijskej kvalifikácie. V marci sa dostal do finále podujatia WST Dubai Street, v ktorom obsadil piatu priečku. Momentálne je v kategórii street na ôsmom mieste olympijského rebríčka, ktorý sa uzatvára 23. júna. Miestenku do Paríža si zaistí najlepších dvadsať pretekárov v každej disciplíne.

Prvýkrát v histórii bude chýbať štvorkajak

Po prvý raz od OH 1996 v Atlante bude pod piatimi kruhmi chýbať slovenský štvorkajak rýchlostných kanoistov. Slovenskí „štrekári“ zatiaľ nezískali žiadnu miestenku do Paríža, singlisti a deblisti ešte budú mať šancu 8.-9. mája na dodatkovej európskej kvalifikácii v Szegede. V K1 i C1 postúpia do Paríža dvaja najrýchlejší, v K2 i C2 iba víťazná loď.

V tenise bude rozhodujúce postavenie vo svetových rebríčkoch WTA a ATP k 10. júnu po Roland Garros. O olympijské kovy sa bude bojovať práve na parížskej antuke v dejisku druhého grandslamového turnaja roka.

Vo dvojhre sa kvalifikuje 56 mužov a žien. Ak chcú ísť na olympiádu, musia v štvorročnom cykle figurovať minimálne v dvoch nomináciách na stretnutia Pohára Billie Jean Kingovej, resp. Davisovho pohára. V elitnej singlovej stovke je zo Slovákov momentálne iba Anna Karolína Schmiedlová, ktorá figuruje v rebríčku WTA na 68. mieste.

V stolnom tenise sa na OH predstaví dokopy 172 hráčov, 86 mužov i žien. Z jednej krajiny môže byť maximálne šesť na päť medailových podujatí – dvojhra mužov a žien, tímová súťaž mužov a žien a mix. Vo dvojhrách môže nasadiť jedna krajina maximálne dvoch mužov a dve ženy.

V tímoch sa v oboch kategóriách predstaví 16 krajín po troch hráčov. Európski stolnotenisti môžu postúpiť do dvojhry ešte cez olympijský kvalifikačný turnaj v Sarajeve (15.5. – 19.5.), kde je k dispozícii po 5 miesteniek pre mužov i ženy.

Ďalšia cesta je cez redukovaný svetový rebríček, z ktorého postupujú pätnásti najlepší z dvojhry a šiesti najlepší z mixu dvojíc. V prípade singlistov sa počíta poradie k 18. júnu, v prípade mixu k 7. máju. Rebríček mužskej a ženskej štvorhry už je uzavretý. Ľubomír Pištej a Barbora Balážová sú v mixe na 19. pozícii, no pred nimi je 7 čínskych či dve kórejské dvojice. Z každej krajiny pritom postupuje na OH len jedna.

Zápasníci majú poslednú šancu

V zápasení zatiaľ nemajú Slováci istú žiadnu miestenku na OH. Poslednú šancu majú na svetovom kvalifikačnom turnaji v Istanbule (9.-12. mája), odkiaľ si olympijské miestenky vybojujú traja najlepší – obaja finalisti, plus víťaz duelu medzi dvoma bronzovými medailistami. Miestenka patrí národnému zväzu a nie nutne danému športovcovi, ktorý ju získal.

V džude rozhoduje výlučne svetový rebríček, uzávierka je 23. júna. Marius Fízeľ ako piaty z vlaňajších ME v Montpellieri v kategórii nad 100 kg je hlavný slovenský kandidát, ale bude to mať náročné. Môže získať miestenku na meno, alebo cez národnú kvótu, v ktorej Slovensko súperí s inými európskymi krajinami.

V boxe sa v Paríži bude súťažiť v 13 hmotnostných kategóriách (7 muži a 6 ženy). Druhý kvalifikačný turnaj sa bude konať 23. mája – 3. júna v thajskom Bangkoku.

Bazénoví plavci na čele s Andreou Podmaníkovou a Richardom Nagyom môžu limity plniť priebežne. V aréne Paris La Defence uvidia diváci celkovo 852 plavcov. Z každej krajiny môže štartovať 26 mužov a 26 žien.

Športová gymnastka Barbora Mokošová má ešte malú šancu získať miestenku na májových ME v Rimini, alebo cez seriál Svetového pohára, ktorý je však určený pre špecialistky na náradia.    

V triatlone bude 110 súťažiacich, štyria z nich domáci a ďalší štyria dostanú voľnú kartu od MOV. Jedna krajina môže mať maximálne šesť miesteniek. V individuálnych disciplínach nastúpi 26 najlepších pretekárov v olympijskom renkingu, do ktorého sa započítavajú výsledky od 27. mája 2022 do 27. mája 2024. Nádej na olympiádu živí najviac Zuzana Michaličková, ktorej patrí 68. miesto.

V športovom lezení bojujú Slováci len o účasť v kombinácii boulderu a leadu. V kvalifikačnej sérii štartuje v máji (Šanghaj) a júni (Budapešť) sedmenásťročná nádej Martina Buršíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport