Na hlavný obsah

Obrovský hydrofón, dobrovoľníci pri kamerách aj v teréne a možno pomôže NASA: Rozbieha sa nové pátranie po lochnesskej príšere

Minulý rok sa skončilo jedno z najväčších pátraní.

Obrovský hydrofón, dobrovoľníci pri kamerách aj v teréne a možno pomôže NASA: Rozbieha sa nové pátranie po lochnesskej príšere
Jazero Loch Ness v Škótsku. Foto: Profimedia

Lochnesské centrum vyzvalo vesmírnu agentúru, aby poskytla svoje odborné znalosti pri novom pátraní po legendárnom tvorovi. Minulý rok sa skončilo jedno z najväčších pátraní v jazere Loch Ness v Škótskej vysočine, pričom podvodný mikrofón zachytil hlasné zvuky a niekoľko potenciálnych pozorovaní.

Najnovšie pátranie sa uskutoční pri príležitosti 90. výročia expedície sira Edwarda Mountaina od 30. mája do 2. júna, píše news.sky.com.

Od tejto prvej expedície v roku 1934 v oficiálnom registri Lochnesskej príšery zaznamenali viac ako 1 156 pozorovaní.

Aimee Toddová zo strediska Loch Ness povedala: „Dúfame, že lovci Nessie na celom svete nám pomôžu osloviť ľudí v NASA.“

„Dúfame, že ich oslovíme prostredníctvom sociálnych médií. Dúfame len v ich odborné vedenie, ktoré nám pomôže pri našom ďalšom hľadaní,“ dodala.

Dobrovoľníci počas nového pátrania budú mať za úlohu sledovať hladinu. Poučia ich o tom, na čo si majú dávať pozor a ako zaznamenávať nálezy.

Pátranie cez webkamery

Tí, ktorí sa nemôžu zúčastniť na pátraní osobne, sa môžu zapojiť prostredníctvom živých kamier na webovej stránke Visit Inverness Loch Ness.

Lovci Nessie sa tiež môžu vydať na loď s kapitánom Deepscan Alistairom Mathesonom, kapitánom projektu Loch Ness. Pomocou 18-metrového hydrofónu (podvodného mikrofónu) môžu počúvať záhadné zvuky ozývajúce sa z hlbín jazera.

Lochnesské centrum sa nachádza v starom hoteli Drumnadrochit, kde vraj manažérka Aldie Mackayová pred 90 rokmi videla „vodnú príšeru“ v jazere Loch Ness.

Generálny riaditeľ Paul Nixon povedal: „Minulý rok sme upútali pozornosť celého sveta jedným z najväčších pátraní po Nessie v histórii. Pripojili sa k nám účastníci z Ameriky, Kanady, Francúzska, Talianska, Japonska a ďalších krajín.

„Vzhľadom na nevysvetliteľné zvuky, ktoré sa ozývajú spolu s možnými pozorovaniami, sme tento rok odhodlaní zistiť viac o nepolapiteľnej lochnesskej príšere,“ dodal.

Loch Ness nie je len najznámejším jazerom v krajine, ale po jazere Loch Morar je aj druhým najhlbším jazerom v Škótsku. Jeho najhlbší bod dosahuje približne 227 metrov.

Loch Ness je tiež najväčším škótskym jazerom podľa objemu. Jeho hĺbka je približne rovnaká ako výška mosta Golden Gate v San Franciscu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet