Na hlavný obsah

Poznanie o dinosauroch sa rozrastá. Paleontológovia v Argentíne objavili nový druh

Vedci ho skrátene nazývajú Chaki.

Poznanie o dinosauroch sa rozrastá. Paleontológovia v Argentíne objavili nový druh
Snímka novoobjaveného dinosaura. Foto: RTVS

Paleontológovia v Argentíne objavili nový druh dinosaura. Chakisaurus (Čakisaurus) žil na tomto území pred približne 90 miliónmi rokov. Na výskume nového dinosaura pracovali paleontológovia od roku 2018, keď prvýkrát objavili jeho fosíliu.

Chakisaurus alebo Chaki, ako ho nazývajú výskumníci, znamená v doslovnom preklade rýchly alebo svižný. Výskumníci odhadujú, že bylinožravý dinosaurus bol naozaj dobrý bežec.

„Medzi jeho najdôležitejšie vlastnosti patrí chvost, ktorý bol na rozdiel od iných dinosaurov vodorovný a zakrivený smerom nadol. Pre tieto zvieratá je to niečo úplne nové. Musel dobre a rýchlo utekať, pretože žil s veľkým počtom predátorov a ubrániť sa vedel len tak, že bol rýchlejší ako oni,“ priblížil autor vedeckého článku o Chakisaurovi Rodrigo Alvarez.

Viac o novom objave argentínskych paleontológov zisťoval v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktor Filip Jackuliak:

Dospelý jedinec narastal do dĺžky troch až štyroch metrov. Výskumníci ho radia do strednej veľkosti dinosaurov.

„Rovnako ako jeho ďalší príbuzní, ktorí obývali južnú pologuľu v období dinosaurov, mal telo prispôsobené na behanie. Mal veľmi silné zadné končatiny a chvost, ktorý mu umožňoval udržiavať pri behu rovnováhu,“ opísal spoluautor vedeckého článku o Chakisaurovi Sebastian Rozadilla.

Fosílie Chakisaura objavili paleontológovia v prírodnej rezervácii Puerto Blanco na juhu Argentíny. Oblasť je známa bohatým výskytom fosílii cicavcov, korytnačiek či rýb. Objav Chakisaura je napriek tomu výnimočný.

„Tento objav pozdvihol dlho zanedbaný výskum bylinožravých dinosaurov. Tento dinosaurus je prvý svojho druhu – mal dlhý krk a narásť mohol do dĺžky, no nie je príliš vysoký,“ uviedol Alvarez.

Výskumníci zverejnili celý výskum o Čakisaurovi vo vedeckom časopise Science Direct.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet