Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo nie je pripravené na potenciálny vojenský konflikt. Armáde chýbajú peniaze

Vláde chýba bojový plán.

Spojené kráľovstvo nie je pripravené na potenciálny vojenský konflikt. Armáde chýbajú peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spojené kráľovstvo nie je pripravené na potenciálny vojenský konflikt. Tvrdia to bývalí, no aj niektorí súčasní vysokopostavení úradníci rezortu obrany. Vláde údajne chýba bojový plán, ako postupovať v čase vojny. Downing street 10 síce tvrdí, že vždy je čo zlepšovať, no plán má.

Britskej armáde chýbajú peniaze. Tvrdí bývalý námestník ministra obrany vo vláde premiéra Rishiho Sunaka. Prípadný konvenčný konflikt by podľa neho Spojené kráľovstvo zvládlo len vďaka podpore spojencov.

„Nie je to nič nové. Vlády neinvestovali do obrany, pretože čerpali takzvanú dividendu mieru po Studenej vojne. Ako povedal minister Grant Shapps, sme v predvojnovej ére a súčasná vláda to nesmie podceňovať,“ vyhlásil bývalý námestník ministra obrany Spojeného kráľovstva James Heappey.

Predstavitelia rezortu obrany sa zhodujú, že bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, no verejnosť by mala vedieť, čo nastane v prípade konfliktu.

„Ako sa budú zabezpečovať potraviny pre obyvateľstvo? Ako energie? Ako plánuje vláda zmeniť spotrebiteľskú ekonomiku na vojnovú? Na to odpovede chýbajú,“ pýtal sa v stanovisku Heappey.

Pripravenosti Spojeného kráľovstva na vojnu sa v Správach RTVS venoval Viliam Ovsepian:

Dôležité do čoho vláda investuje

Bývalí úradníci rezortu obrany tvrdia, že v časoch Studenej vojny mal kabinet pripravený manuál pre všetky ministerstvá – takzvanú Vládnu vojnovú knihu. Tá je podľa nich zastaralá, a nová údajne neexistuje. Downing street 10 tvrdí, že áno.

„Vláda má pripravené plány v prípade konvenčnej vojny, kybernetického útoku aj ekonomických výziev. Národná bezpečnostná komisia vypracováva rôzne scenáre konfliktu a zároveň aj možné riešenia. Do armády sme investovali najviac od Studenej vojny,“ uviedol vicepremiér Spojeného kráľovstva Oliver Dowden.

Podľa odborníka nie je dôležité, koľko vláda investuje, ale do čoho.

„Britské vojská sú prispôsobené, aby bojovali bok po boku vojsk NATO. Napriek tomu operujú aj samostatne naprieč celým svetom a to je zároveň ich slabina. Armáda chce robiť všetko a investuje do všetkého, namiesto toho, aby sa sústredila na vylepšovanie jednej časti,“ povedal bezpečnostný analytik z Univerzity College London Mark Galeotti.

Britskej armáde podľa kritikov chýbajú aj ľudia. Spojené kráľovstvo má približne 70-tisíc vojakov, a v roku 2034 to bude 50-tisíc.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet