Na hlavný obsah

Mladý muž (22), ktorý vlani nožom bodol 15-ročné dievča, pred súdom opäť mlčal

Jeho otec sa na súde ospravedlnil poškodeným.

Mladý muž (22), ktorý vlani nožom bodol 15-ročné dievča, pred súdom opäť mlčal
Obžalovaný Tomáš. Foto: RTVS

Muž, ktorý v Banskej Bystrici pred rokom zaútočil nožom na 15-ročné dievča, odmietol na súde opäť vypovedať. Na prvé pojednávanie ani neprišiel.

Medzičasom ho zobrali späť do väzby a vo štvrtok (4. 4.) sa dostavil v sprievode eskorty. Jeho otec sa na súde ospravedlnil poškodeným.

Pred rokom 2. apríla zaútočil vtedy 22-ročný študent Tomáš na banskobystrickom sídlisku na dve dievčatá na skateboardoch.

Jedno bodol v oblasti brucha a vážne zranil. Druhé sa mu uhlo. Útočník vzápätí z miesta činu ušiel. Pred súdom vo štvrtok opäť odmietol vypovedať. Tvrdí, že tak chce urobiť neskôr.

Súdny proces v Správach RTVS sledoval redaktor Marek Pivoluska:

„Je to jeho taktika obhajoby, ku ktorej sa ja vyjadrovať nechcem, ja ju tolerujem, súd to bude nejakým spôsobom vyhodnocovať,“ uviedla právna zástupkyňa poškodených Diana Messingerová.

Následne sa čítali výpovede obžalovaného z prípravného konania. V prvej uviedol, že si pamätá len veľmi málo. Vraj si neuvedomoval, že útočí, ani že v ruke drží nôž. V neskoršej výpovedi uviedol, že mal samovražedné myšlienky.

Dievča na skateboarde sa mu vraj náhodne napichlo na nôž samo. Ako svedok sa však rozhovoril jeho otec, ktorý sa pred rodičmi dievčat ospravedlnil za synov skutok.

„Je to z nášho pohľadu strašná tragédia, nevieme sa s tým vnútorne zmieriť, prečo niečo takéto nastalo, to je pre nás úplne nepochopiteľné,“ vyhlásil otec obžalovaného Tomáša.

Pred súdom opísal, že syn bol bezproblémový. Zmeny správania si na ňom všimli až na vysokej škole počas covidovej pandémie. Utiahnutosť či problémy s pamäťou. Neprisudzovali im však podstatný význam.

Výpoveď otca považujú za účelovú

„Rodičia to vnímajú vysoko traumatizujúco. V podstate dnes po prvýkrát počuli nejaké to ľudské ospravedlnenie zo strany otca, tiež to pre neho musí byť náročné, avšak aj napriek tomu ja jeho výpoveď považujem za účelovú,“ skonštatovala právna zástupkyňa poškodených Diana Messingerová.

Počas dnešného pojednávania premietli v súdnej sále aj natočené výpovede napadnutých neplnoletých dievčat bez ich prítomnosti.

„Je takýto spôsob umožnený aj v trestnom poriadku, aby si obete nemuseli opakovane vybavovať všetky tie traumatizujúce zážitky z toho skutku, ktorý sa udial na ich zdraví, ale teda aj na ich psychike,“ uviedla sudkyňa Okresného súdu v Banskej Bystrici.

Nasledujúce pojednávanie má pokračovať výpoveďami ďalších svedkov, k prípadu sa majú vyjadriť aj súdni znalci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny