Na hlavný obsah

Kaštieľ v Jelšave sa aj napriek problémom podarilo obnoviť. Pomohli peniaze z Nórska

V nových priestoroch vznikne historické, remeselné a ekologické centrum.

Kaštieľ v Jelšave sa aj napriek problémom podarilo obnoviť. Pomohli peniaze z Nórska
Archívna snímka rekonštrukcie kaštieľa. Foto: RTVS

Západné krídlo kaštieľa Coburgovcov v Jelšave obnovili. Rekonštrukciu sprevádzali problémy a hrozilo, že mesto bude musieť vrátiť milión eur z nórskych fondov. V nových priestoroch vznikne historické, remeselné a ekologické centrum.

Peniaze na rekonštrukciu západného krídla získalo mesto ešte v roku 2020. Stavebné práce sa však začali až o dva roky neskôr a hotové mali byť v lete minulého roka. Po odchode prvého zhotoviteľa, muselo mesto vysúťažiť nového a posunúť termín dokončenia.

„Som veľmi spokojná, že sa nám podarilo k tomuto termínu zvládnuť obnovu, čo sa týka aj fasády nádvoria severozápadného krídla a hlavne interiér,“ priblížila koordinátorka pamiatkovej obnovy Viera Kozárová.

Obnove kaštieľa v Jelšave sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Martina Beshirová:

V obnovenej časti kaštieľa vznikla konferenčná miestnosť so zázemím či kaviareň. Nové priestory majú slúžiť ako informačné centrum, ale aj na semináre a workshopy.

„Potrebujeme mu priniesť nový život, čo znamená zapojiť čo najviac lokálnych aktérov. Tento priestor nás bude učiť kultúre, kultúrnosti, vzťahom k životnému prostrediu a rešpektu k histórií,“ povedal koordinátor bodu stretnutia Mesto Jelšava Ladislav Bíro.

„Chceme postupne vrátiť remeslá, jednak ktoré zanikli a boli príznačné pre Jelšavu, a potom aj remeslá, ktoré nám pomôžu pri obnove samotnej pamiatky kaštieľa a ďalších pamiatok, ktoré sú vo vlastníctve mesta,“ uviedol primátor mesta Jelšava Milan Kolesár.

Nórska pomoc

Pri obnove pomohol mestu nórsky partner. Finančne, ale aj rôznymi praktickými radami zameranými na regionálny rozvoj.

„Zmenu, ktorú vidíme na kaštieli je jedna z najmenších zmien, ktorú vnímame. keď som prvýkrát prišiel do Jelšavy, prešiel som sa ulicami a toto prostredie sa mi zdalo zvláštne a chudobné. Teraz, keď sa prejdem tými istými ulicami, tak sa mi ľudia zdravia a vnímam aj zmenu v komunite,“ povedal zástupca nórskeho partnera Rhys Evans.

Kaštieľ Coburgovcov mesto obnovuje svojpomocne od roku 2015. Zamestnáva ľudí z miestnej komunity cez národné projekty. Od mája pokračuje v ďalších prácach.

„Sú v pláne uzavrieť celé barokové krídlo okennými výplňami od prízemia až po tretie nadzemné podlažie, a samozrejme, verejnosť už uvidí obnovenú fasádu,“ dodala Kozárová.

V ďalších etapách je v pláne aj dokončenie strechy a obnova suterénu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny