Na hlavný obsah

Cudzincom sa komplikuje možnosť získať prácu vo Veľkej Británii. Týka sa to aj Slovákov

Takzvaný bodový systém naďalej pokračuje.

Cudzincom sa komplikuje možnosť získať prácu vo Veľkej Británii. Týka sa to aj Slovákov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia, ktorí by chceli pracovať v Spojenom kráľovstve, to budú mať po novom opäť o čosi ťažšie. Do platnosti vstúpila nová hranica minimálneho ročného príjmu, ktorý musí človek zarábať. Kabinet premiéra Rishiho Sunaka upravil podmienky aj pre ďalšie typy víz.

Po novom to znamená, že britskí zamestnávatelia budú musieť uviesť v žiadosti pre svojich zamestnancov, ktorá poputuje na rezort vnútra to, že zamestnanec u nich bude zarábať najmenej 45,5-tisíc eur ročne. Pred tým to bolo 31-tisíc.

Už od Brexitu sa získanie pracovných víz v Spojenom kráľovstve viaže na tzv. bodový systém. Žiadatelia musia získať 70 bodov. Z toho 50 získajú za to, že dostanú pracovnú ponuku v odbore, ktorý schválila vláda. Nie všetky profesie môžu získať dostatočný počet bodov.

Po novom to budú mať horšie pracovníci v gastre či v maloobchodnom sektore. V rámci 50 bodov je aj znalosť angličtiny, ktorá musí byť minimálne na úrovni B1. To znamená základné porozumenie konverzácií a textu.

Ďalších 20 bodov dostanú ľudia za to, že budú pracovať v odbore, kde je nedostatok zamestnancov. Sú to zdravotníci, pracovníci v sociálnej starostlivosti, farmaceuti, veterinári, grafickí dizajnéri aj stavbári.

K týmto 20 bodom sa bude počítať aj to, ak zamestnanec bude ročne dostávať viac, ako je stanovené minimum. Prípadne, ak má doktorandský titul. Poplatok za vybavenie žiadostí sa pohybuje od 850 do 1 800 eur. Zamestnanci si budú musieť sami platiť aj zdravotné poistenie, ktoré je na úrovni približne 1 300 eur ročne.

Situáciu vo Veľkej Británii priblížil spravodajca RTVS v Londýne Viliam Ovsepian v relácii Aktuálne :24:

Výnimky a rodinné víza

Platia aj výnimky, napríklad pre umelecké profesie – tanečníci v balete, scénického tanca, hudobníci. Tiež pre rybárov na lodiach či rôzni remeselníci. Výnimky platia aj pre zdravotníkov alebo pracovníkov v sociálnom sektore.

Ak v Spojenom kráľovstve už žije jeden partner, musí si zažiadať o tzv. rodinné víza. Úrady pri tom budú zisťovať úroveň angličtiny a domácnosť musí preukázať zabezpečený ročný príjem na minimálej hranici 34-tisíc eur ročne.

Vláda aj túto hranicu plánuje zvýšiť v budúcom roku na 45,5-tisíc s tým, že ľudia môžu požiadať o rodinné víza pre manžela/manželku, snúbenca/snúbenicu, rodičov, dieťa a tiež pre príbuzného, ktorý je finančne a inak závislý na osobe, ktorá žije v Spojenom kráľovstve.

Víza sa týkajú aj tých, ktorí chcú v krajine študovať. Študenti musia taktiež získať 70 bodov s tým, že 50 bodov získajú za certifikát o prijatí na univerzitu, 10 bodov za finančnú stabilitu a ďalších desať bodov za znalosť jazyka.

Ľudia majú naďalej možnosť pracovať na tzv. sezónnych pozíciách. Tu platia už iné pravidlá – osoba musí byť plnoletá, musí preukázať, že má zabezpečené zamestnanie a že má dostatok finančných prostriedkov na účte, čo je najmenej 1 500 eur. Tento typ víz bude platiť maximálne na šesť mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet