Na hlavný obsah

Palivá by mohli v lete stáť menej ako vlani, myslia si to analytici

Letná motoristická sezóna by nemala ceny palív výraznejšie prepísať.

Palivá by mohli v lete stáť menej ako vlani, myslia si to analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Palivá by mohli byť v lete lacnejšie ako vlani. Myslia si to analytici. Zatiaľ čo minulý rok cena benzínu prekročila 1,70 eur za liter, tento rok by sa mala pohybovať okolo 1,60 eur. Pri nafte by sa mohla ustáliť na 1,50 eur. Nižšie ceny pohonných látok sú výsledkom zlacnenia ropy na svetových burzách.

Odborník vysvetľuje, že dôvodom klesajúcej ceny ropy, z ktorej sa nafta a benzín vyrábajú, je ústup nervozity zo situácie na Blízkom východe. Črtá sa totiž nádej na uzavretie prímeria medzi Izraelom a Hamasom.

Cena palív prestane klesať pravdepodobne o niekoľko týždňov, keď nastúpi letná dovolenková sezóna, vtedy je o naftu a benzín najväčší záujem. Predajcovia si cez leto môžu dovoliť zvýšiť ceny palív. Vedia, že tí, ktorí sa rozhodli cestovať vlastným autom, natankujú bez ohľadu na cenu.

Analytici predpovedajú, že tento rok budú palivá lacnejšie. „Predpokladáme, že cena benzínu by sa mohla pohybovať okolo 1,60 eura plus mínus päť centov hore dole. A cena nafty okolo 1,50 znova plus mínus päť centov hore dole. Nebude to nejaký extrém, ale nebude to ani úplne lacné,“ priblížil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Môžu vstúpiť do hry iné faktory. Môže sa ukázať, že vývoj ekonomík sa zadrháva. Bude nižší predpoklad budúcej spotreby alebo sa na trh dostane viac palív. Prípadne kartel OPEC uvoľní limity ťažby. Toto by zas boli faktory, ktoré môžu potlačiť ceny nadol,“ dodal analytik portálu energie-portal.sk Radovan Potočár.

Analytici upozorňujú, že tento optimistický výhľad môže zmeniť zvrat v geopolitickom vývoji na svete. Ceny tak môžu okamžite začať rásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika