Na hlavný obsah

Členstvo v EÚ nezlepšilo športovú infraštruktúru. Odborníci kritizujú, že Slovensko nevyužilo všetky možnosti

Niektoré športoviská pribudli, no mnohé existujúce schátrali.

Členstvo v EÚ nezlepšilo športovú infraštruktúru. Odborníci kritizujú, že Slovensko nevyužilo všetky možnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za posledných 20 rokov na Slovensku pribudli športoviská, no mnohé existujúce schátrali. Odborníci tvrdia, že Slovensko pri ich výstavbe či rekonštrukcii nevyužilo všetky možnosti pri čerpaní európskych peňazí. Významné postavy slovenského športu to kritizujú.

Ako Slovensko zlepšuje športovú infraštruktúru? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Barbora Žiačiková:

„Tá infraštruktúra na Slovensku veľmi zaostáva, väčšina športov nemá poriadne športoviská. Dosť sme trpeli a trpíme stále ešte na to, že prakticky z eurofondov slovenský šport nečerpal ani euro, čo je obrovská škoda. Na rozdiel od mnohých európskych krajín, je to tak. Dokonca aj plán obnovy, ktorý mal priniesť niekoľko miliárd euro z pokladnice EÚ, tak šport tam nenašiel svoje miesto,“ skonštatoval František Chmelár, ktorý pôsobil ako prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) v rokoch 1999 až 2016.

„Pred vstupom to bolo zaujímavé z toho pohľadu, že štát naozaj vtedy investoval do športovcov, lebo vtedy štát považoval športovcov ako vynikajúcu reklamu, tu sa to však opačne otočilo, že štát si myslel, že reklamu nám urobia politici, čo bola obrovská chyba a preto sa aj prestalo v tom období do športu investovať,“ podotkla hokejová legenda Dárius Rusnák.

„Je to smutné, ale do tých cieľov fondov sa za tých 20 rokov nepodarilo dať ani jednu vetu v športe. Nám sa podarilo potom v roku 2022, 2021 v tom poslednom pláne, už dohodnúť dve veci – jedna že sa môžu eurofondy použiť pri školskej infraštruktúre, a druhá možnosť je v rámci regionálneho rozvoja, čiže také tie menšie športoviská sa budujú z európskych peňazí,“ uviedol bývalý štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

Situácia sa zlepšila

Väčšina športovísk, ktoré na Slovensku za posledné roky vyrástli, boli financované zo súkromných alebo štátnych peňazí. Situácia sa zlepšila vznikom Fondu na podporu športu v októbri 2019.

„Toto je vlastne jediný systematický verejnoprávny fond, ktorý poskytuje systematickú podporu na stavbu športovej infraštruktúry. Pri všeobecnej infraštruktúre sme podporili projekty v hodnote 88 miliónov eur, pri infraštruktúre národného významu okolo 30 miliónov,“ povedal predseda Správnej rady Fondu na podporu športu Lukáš Pitek.

Na konci mája sa ukončí vyhodnocovanie žiadostí štvrtej fázy projektu, v ktorej plánuje fond rozdať na rozvoj športovej infraštruktúry 17 miliónov eur, no s ministerstvom športu rokuje o navýšení na 35 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport