Na hlavný obsah

Liga majstrov: Dortmund dokonal dielo, zdolal PSG a postúpil do finále

Svojho súpera vo finále Ligy majstrov spozná v stredu.

Liga majstrov: Dortmund dokonal dielo, zdolal PSG a postúpil do finále
Lucas Beraldo z PSG (vzadu) napáda Niclasa Fuellkruga z Dortmundu počas semifinálového zápasu Ligy majstrov. Foto: TASR/AP

Futbalisti Borussie Dortmund sa stali prvými finalistami Ligy majstrov.

V utorkovej (7. 5.) semifinálovej odvete zvíťazili na trávniku Paríža St. Germain 1:0 po góle Matsa Hummelsa a dosiahli rovnaký výsledok ako v minulotýždňovom domácom súboji.

Slovenský stopér Milan Škriniar sledoval odvetný duel iba z lavičky náhradníkov PSG. Borussia postúpila do finále LM tretíkrát v histórii.

V roku 1997 súťaž vyhrala, v roku 2013 skončila tesne pod vrcholom na štíte Bayernu Mníchov.

Vo finále, ktoré je na programe 1. júna o 21.00 SELČ vo Wembley, si Dortmund zmeria sily s víťazom druhej semifinálovej konfrontácie medzi Realom Madrid a Bayernom Mníchov.

Jej druhý diel je na programe v stredu v Madride, pred týždňom sa v Nemecku zrodila remíza 2:2.

PSG sa do súpera od úvodných minút „zahryzol“. Aktivita Hakimiho však ku gólu neviedla a neúspešne dopadli aj pokusy Ramosa a Mbappeho.

Sformovaná obrana Borussie robila domácim problémy, vyložená šanca nie a nie prísť a tak dali o sebe vedieť aj hostia.

V 19. minúte sa vo vnútri šestnástky dostal po priťuknutí od Füllkruga do zakončenia Ryerson, PSG zachránila bočná sieť.

Parížania držali v prvom polčase loptu vysoko na polovici nemeckého tímu a snažili sa jeho hráčov vykombinovať, v poslednej tretine ihriska im však chýbala presnejšia prieniková prihrávka.

Po polhodine hry sa dostal do zakončenia Dembele, ale v dobrej pozícii netrafil bránu. Hostia sa spoliehali na rýchle brejky. Po jednom z nich predviedol reflexívny zákrok Donnarumma, ktorý vyrazil strelu Adeyemiho.

Najväčšiu príležitosť mali domáci krátko po prestávke, keď Zaire-Emery po rohovom kope napálil loptu do ľavej žrde. Už o chvíľu za nepremenenú šancu pykali.

Aj Borussia kopala roh, Brandt zakrútil loptu do malého vápna na úplne voľného Hummelsa a stopér hostí prudkou hlavičkou otvoril skóre – 0:1.

Parížania potrebovali v tej chvíli aspoň na predĺženie streliť dva góly a neinkasovať. Po hodine hry mali znova smolu, keď Mendes z diaľky opečiatkoval žrď Kobelovej brány.

Hralo sa na polovici Dortmundu, ktorý sa zameral už len na bránenie náskoku. Hostí dvakrát zachránila konštrukcia brány aj v úplnom závere, v ktorom už mali Parížania drvivý tlak.

Defenzívna taktika im vyšla

Defenzívna taktika Dortmundu však napokon slávila úspech, nervózni hráči PSG ani jednu z viac ako dvadsiatich striel nedotiahli do gólového konca. Rovnako ako v Dortmunde, ani doma nedokázali skórovať a nezopakujú finálovú účasť z roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport