Na hlavný obsah

K ruskému cvičeniu s jadrovými zbraňami sa pridá aj Bielorusko. Nie je to nič neobvyklé, uviedol Putin

Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali.

K ruskému cvičeniu s jadrovými zbraňami sa pridá aj Bielorusko. Nie je to nič neobvyklé, uviedol Putin
Ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (9. 5.) uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. „Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany v pondelkovom vyhlásení spájalo manévre s „provokatívnymi vyhláseniami a hrozbami niektorých západných predstaviteľov voči Ruskej federácii“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno potvrdil svoje vyhlásenie z februára, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho „legitímne“ vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by o takúto pomoc požiadal.

Putin uviedol, že na jednej z častí vojenského cvičenia sa zúčastní aj Bielorusko. Moskva vlani presunula na bieloruské územie časť svojich taktických jadrových zbraní, pripomína Reuters.

Takéto cvičenia „organizujeme pravidelne“, povedal ruský prezident. „Tentoraz sa konajú v troch fázach. V druhej sa k našim spoločným akciám pridajú bieloruskí kolegovia,“ vysvetlil.

Rusko a USA sú najväčšie jadrové veľmoci na svete, ktoré majú k dispozícii väčšinu z 12 100 jadrových hlavíc. Tretí najväčší jadrový arzenál má Čína, nasledujú Francúzsko a Británia.

Taktické jadrové zbrane sú určené na útok proti nepriateľským jednotkám a ničenie ich zbraní na bojisku. V porovnaní so strategickými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné ničiť celé mestá, majú relatívne krátky dosah a nižšiu účinnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet