Na hlavný obsah

Slovenské domácnosti by mohli mať aj naďalej jednu z najnižších cien elektriny v Európe

Lacná elektrina však čaká na schválenie Bruselu.

Slovenské domácnosti by mohli mať aj naďalej jednu z najnižších cien elektriny v Európe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Domácnosti na Slovensku by aj v ďalších rokoch mohli mať jednu z najnižších cien elektriny v Európe.

Memorandum so Slovenskými elektrárňami stále platí. Aktuálne ho však posudzuje Európska komisia. Preveruje či predaj lacnej energie nespôsobuje deformácie trhu.

Ak majú mať domácnosti od budúceho roku výhodnejšie ceny elektriny, bude ministerstvo hospodárstva musieť obhájiť schému v Bruseli.

Ako by sa mohli vyvíjať ceny elektriny? Na to sa v Správach RTVS pýtal odborníkov redaktor Vladimír Amrich:

„Chceme toto memorandum použiť v budúcnosti. Momentálne sme ale v rokovaní s Európskou komisiou o tom, akým spôsobom by sme toto memorandum uplatnili aj v budúcom roku. Pretože boli viaceré výčitky z Európskej komisie, že nespĺňa to úplne všetky pravidlá deregulovaného trhu s elektrickou energiou,“ uviedla ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

„S ministerstvom hospodárstva sme v kontakte a o téme cien elektriny pre domácnosti pre ďalšie obdobie vedieme konštruktívnu diskusiu,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Memorandum so Slovenskými elektrárňami uzavrel štát vo februári 2022. Firma sa zaviazala, že časť elektriny, ktorú vyrobí, odovzdá štátu za zvýhodnené ceny na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu. Platnosť memoranda vlani predĺžili.

„Zároveň bude cena elektriny postupne rásť, približne o 5,50 eur za megawatthodinu ročne až na úroveň približne 80 eur za megawatthodinu v roku 2027,“ myslí si analytik z energie-portal.sk Radovan Potočár.

Európska komisia by napríklad mohla posudzovať, aké veľké množstvo elektrickej energie je dodávané za zvýhodnenú cenu a či tento objem nespôsobí deformácie na regionálnom trhu.

Eurokomisári vyzývajú na dereguláciu cien

Eurokomisári navyše Slovensko dlhodobo vyzývajú, aby postupne deregulovalo ceny energií pre domácnosti.

„Pri posúdení okolností pri predošlých rokoch komisia dospela k záveru, že táto pomoc môže byť realizovaná, že neporušuje európske pravidlá,“ doplnil Radovan Potočár.

Deregulované ceny platia napríklad domácnosti v Česku. Jedna megawatthodina stojí zhruba o 100 eur viac ako na Slovensku. V prípade, že by rovnako postupovalo aj Slovensko, mohli by sa ceny zvýšiť o viac ako 50 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika