Na hlavný obsah

SNS má podľa A. Danka právo nominovať Š. Harabina do súdnej rady. B. Gröhling si najskôr myslel, že ide o satiru

Za Harabinovu nezávislosť je podľa Danka zodpovedná SNS.

SNS má podľa A. Danka právo nominovať Š. Harabina do súdnej rady. B. Gröhling si najskôr myslel, že ide o satiru
Na snímke podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a predseda strany SaS Branislav Gröhling v relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

V koalícii nie sú žiadne hádky a SNS nemá spor s Hlasom-SD, vyhlásil podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko v relácii RTVS O 5 minút 12. Strana SNS, ktorej je Danko lídrom, má podľa neho právo nominovať Štefana Harabina do Súdnej rady.

Predseda strany SaS Branislav Gröhling oponoval, že vládna koalícia je v kríze. Nomináciu Štefana Harabina kritizuje. Človek ako on, ktorý „absolútne rozložil spravodlivosť a súdnictvo“, nemá podľa neho byť v nominácii. „Na začiatku som si myslel, že je to návrh satiristickej stránky,“ vyhlásil Gröhling. Osobnosť podľa neho treba posudzovať po všetkých stránkach, aj čo sa týka vyjadrení.

Na otázku moderátora o Harabinovej nezávislosti Danko povedal, že to treba nechať SNS, lebo práve národniari sú za to zodpovední. „Naši voliči od nás chceli reformy, či už RTVS, či chceli, aby sme nadácie a mimovládky dali do poriadku. Obhajujeme svoj program, máme na to právo,“ povedal podpredseda parlamentu.

Predseda SaS pripomenul vyjadrenie generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu pre reláciu Reportéri. „Pán Machala tvrdil, že má pochybnosti, či zem je guľatá. Verejnoprávna televízia nie je televízia na to, aby dávala takýmto bláznom čas a priestor na to, aby diskutovali o veciach, ktoré sa učia deti na prvom stupni,“ skonštatoval s tým, že všetky objekty vo vesmíre sú guľaté.

Reportáž z relácie pripravil do Správ RTVS redaktor Radoslav Šebo:

„Oni tu budú obhajovať slobodou prejavu. Ak to naozaj chcú, nemôžu dávať takéto blbosti na úroveň vedeckých faktov,“ zdôraznil. Danko uviedol, že Lukášovi Machalovi povedal, aby nevbehol do pasce relácie Reportéri.

Fico premiérom ďalších 8 rokov

Podľa Branislava Gröhlinga vláda Roberta Fica (Smer-SD) rieši iba presúvanie ľudí, rušenie budúcich dôchodkov, rušenie príspevkov na zuby, zavádzanie nových daní a poplatkov. Ľudia podľa neho riešia reálny život. Zopakoval, že vláda je podľa neho v kríze.

Danko strane SaS vytkol, že pre Slovensko za 15 rokov neurobila nič a dostala Slovensko na úroveň gréckej cesty. Vyzdvihol pozíciu troch najvyšších ústavných činiteľov v štáte – Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko. V tejto zostave by sme dokázali, aby bol Fico osem rokov premiérom a Pellegrini desať rokov prezidentom. Urobím všetko pre to,“ uviedol.

Fond na podporu umenia a RTVS

Podľa Gröhlinga Fond na podporu umenia patrí medzi témy, ktoré občanov až tak netrápia. „Vláda rieši zlomkové veci v rámci spoločnosti, nestarajú sa o to, ako by rozvíjali krajinu, ako by naštartovali fungovanie krajiny, pomohli podnikateľom. Oni robia to, že ľuďom peniaze z peňaženky pomaly vyťahujú,“ povedal.

Danko zdôraznil, že koalícia je jednotná a zákon o zániku RTVS v parlamente prejde. „SNS má záujem, aby STVR bola moderná televízia s technikou, fungovaním a a manažmentom. Chceme minimalizovať externé firmy, nikto nechce RTVS ublížiť. Svojim spôsobom je táto televízia štátna. Máme sa právo pýtať, ako sa s tými peniazmi nakladá. Ide nám o reformu tejto televízie,“ vyhlásil. Gröhling v tejto súvislosti hovorí o ďalších protestoch.

Gröhling si myslí, že vláda Roberta Fica rozhadzuje peniaze a Slovensko iba viac zadlžuje. „Vláda znížila príspevky do druhého piliera, z budúcich dôchodcov robia žobrákov, pretože im berú peniaze. Preto robíme petíciu,“ vyjadril sa.

„To je hlúposť, potrebujeme mať naprojektované diaľnice a potrebujeme na to zdroje. Je na zamyslenie, či dôchodcovské správcovské spoločnosti majú kupovať akcie v Amerike, alebo si majú kúpiť dlhopisy národnej diaľničnej spoločnosti,“ odpovedal Danko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko