Na hlavný obsah

Situácia na mediálnej scéne napĺňa vízie vlády, s ktorými sa však verejnosť nedokáže stotožniť, tvrdí odborník

Reaguje na umiestnenie Slovenska v rebríčku slobody tlače.

Situácia na mediálnej scéne napĺňa vízie vlády, s ktorými sa však verejnosť nedokáže stotožniť, tvrdí odborník
Budova Slovenského rozhlasu. Foto: TASR/Dano Veselský

Súčasná situácia na slovenskej mediálnej scéne napĺňa vízie vládnej moci, s ktorými sa akademici ani verejnosť nedokáže stotožniť. Uviedol to pedagóg z Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave Adam Solga v relácii RTVS Aktuálne :24.

Rebríček slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc podľa Solgu poukazuje na určité trendy. Slovensko v ňom skončilo 29. zo 180 hodnotených krajín. „Netvrdím, že je dôvod na paniku či skepsu. Poukazuje na trendy, ktoré sa odkláňajú od niečoho, čo sa tu roky budovalo,“ vysvetlil.

Pokles Slovenska v rebríčku o dvanásť priečok podľa neho zapríčinili zmeny, ktoré vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) od začiatku volebného obdobia presadzuje súčasná vládna moc.

„Keby som mal charakterizovať súčasnú mediálnu situáciu, povedal by som, že sa veľmi výrazne mení. Napĺňa vízie vládnej moci, ktorá má vlastné autentické predstavy. Nie so všetkými sa akademici a verejnosť dokáže stotožniť,“ povedal Solga.

Problém s návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorá má nahradiť RTVS, je podľa neho v procese výberu generálneho riaditeľa. „Už to nebude parlament, ale rada, ktorú z väčšej časti nominuje ministerstvo kultúry,“ priblížil Solga.

„Môže byť vybraný apolitický odborník, ale už samotný proces jeho voľby spôsobí, že si tento človek ponesie vizitku nominanta vládnucej moci,“ skonštatoval. Ak sa s týmto uspokojíme, podľa Solgu hrozí, že sa zo spoločnosti vytratí stabilita.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko