Na hlavný obsah

V Budapešti má vyrásť „mini Dubaj“, zmluvy sú už podpísané. Projekt však narazil na odpor

Má ísť o komplex výškových budov.

V Budapešti má vyrásť „mini Dubaj“, zmluvy sú už podpísané. Projekt však narazil na odpor
Ilustračná snímka - Budapešť. Foto: RTVS

V Budapešti plánujú výstavbu mega-projektu, ktorý nazvali mini Dubaj. Zmluvy sú už podpísané. Hlavné mesto Maďarska však proti výstavbe protestuje, a to pre plánovaný komplex výškových budov.

Na jednom z „hrdzavých pásiem“ má vyrásť nová mestská štvrť s obchodnými a športovými centrami. Pribudnúť majú v metropole aj nové bytovky, parky a nákupné strediská. Projekt sľubuje aj silný rozvoj v dopravnej infraštruktúre. Má ísť o „Dubaj v menšom vydaní“. Informoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek.

Do hry prišiel investor zo Spojených arabských emirátov (SAE), ktorý postavil aj Burj Khalifu, najvyššiu budovu sveta. V Budapešti by postavil najvyššiu budovu v Európe. Malo by ísť o najväčšiu zahraničnú investíciu v Maďarsku vo výške minimálne päť miliárd eur.

Prípravy na výstavbu projektu napredujú a 13. marca podpísali minister zahraničných vecí Maďarska a minister obchodu SAE dohodu. K spomínaným piatim miliardám z Emirátov sa Maďarsko zaviazalo sumou 800 miliónov eur. Pozemky už od vlastníkov začali vykupovať, avšak proces nejde až tak ľahko.

Prečo Budapešť protestuje?

Hlavné mesto videlo v projekte šancu na vyriešenie časti veľkého problému s nedostatkom lacnejšieho bývania. Radnica žiadala 10-tisíc takýchto obytných jednotiek v rámci projektu.

Zrejme požiadavka mesta narazila na problémy. Budapešť na čele s primátorom a rôznymi občianskymi združeniami sa otočili proti „mini Dubaju“. Cez víkend proti nemu v centre mesta aj protestovali.

O plánovanom veľkom projekte v metropole Maďarska informoval v relácii Aktuálne :24 spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Nadšení nie sú ani s plánovaným projektom najvyššej budovy v Európe a mrakodrapmi. Zmenila by sa totiž silueta mesta. Komplex by sa totiž nachádzal za Námestím hrdinov, jednou z ikon maďarskej metropoly.

K pripravovanému mega projektu sa môžu vyjadriť do konca apríla aj obyvatelia Budapešti. Radnica to potom môže využiť vo svojich protiargumentoch.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet