Na hlavný obsah

Kontroly na českých hraniciach budú podľa Mikulca náhodné

Česká republika pribudne na zoznam rizikových krajín od piatka 18. septembra.

Kontroly na českých hraniciach budú podľa Mikulca náhodné
Policajti kontrolujú tlačivá o prekročení štátnej hranice na hraničnom priechode Drietoma medzi Slovenskom a Českou republikou, 27. mája 2020. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predpokladá, že kontroly na hranici s Českou republikou sa budú vykonávať náhodne. O ich konkrétnom fungovaní sa však stále diskutuje, informoval v stredu (16.9.) pred rokovaním vlády.

Česká republika pribudne od piatka 18. septembra na zoznam rizikových krajín, s ňou sa ale úplne neuzavrú. K potrebe potvrdenia od zamestnávateľa pre pendlerov sa nevedel vyjadriť. Pripomenul, že príslušné nariadenie musí vydať hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Minister odpovedal aj na otázku, či nespôsobuje činnosť pandemickej komisie chaos, napríklad vzhľadom na situáciu posledných dní, keď premiér zrušil jej rozhodnutia. „Nemyslím si, že vzniká chaos, pandemická komisia je poradným orgánom, myslím si, že odvádza veľmi dobrú prácu,“ reagoval.

Odborníkom podľa ministra patrí úcta za hodiny, ktoré venujú práci komisie, keď sa snažia zvážiť všetky okolnosti ovplyvňujúce prijatie návrhov opatrení. „Poradný orgán je na to, aby poradil, a potom sú zase ďalšie orgány na to, aby rozhodli,“ uzavrel.

Vláda aktuálne rokuje aj o konkrétnej podobe nových protipandemických opatrení. Premiér Igor Matovič (OĽANO) pred jej začiatkom naznačil, že bude presadzovať miernejšie podmienky pre svadby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko