Na hlavný obsah

Kritika čínskeho prezidenta odsúdili na 18 rokov väzenia

Dopustil sa korupcie.

Kritika čínskeho prezidenta odsúdili na 18 rokov väzenia
Kritik čínskeho prezidenta Žen Č'-čchiang. Foto: SITA/AP

Čínskeho realitného magnáta a niekdajšieho člena komunistickej strany, ktorý verejne kritizoval prezidenta Si Ťin-pchinga za riešenie pandémie koronavírusu, v utorok odsúdili na 18 rokov väzenia za korupciu. Oznámil to súd v Pekingu.

Šesťdesiatdeväťročného Žen Č‘-čchianga uznali vinným z korupcie, úplatkárstva, sprenevery verejných fondov a zneužitia moci. Podľa vyhlásenia súdu sa proti verdiktu neodvolá.

Žen, ktorý bol známy tým, že hovoril o cenzúre a ďalších citlivých témach, sa vytratil z verejného života v marci po tom, čo zverejnil na internete esej, v ktorej obvinil Siho z nesprávneho zaobchádzania s epidémiou, ktorá vypukla vlani v zime v meste Wu-chan. V texte, ktorý koloval po sociálnych médiách, kritizoval februárovú videokonferenciu 170 000 predstaviteľov, na ktorej prezident oznámil nariadenia týkajúce sa reakcie voči vírusu.

Žen Siho nemenoval priamo, ale vyjadril sa, že tam „nestál cisár, ktorý predvádzal svoje nové šaty, bol to klaun, ktorý si vyzliekol šaty a trval na tom, že je cisár“. Zároveň tiež skritizoval propagandu, ktorá Siho a ďalších predstaviteľov vykresľovala ako záchrancov Číny, i možné potláčanie informácií.

Si potláča kritiku, sprísňuje cenzúru a zasahuje proti neoficiálnym organizáciám. Vo väzení už skončili desiatky novinárov, aktivistov a ďalších. Ako uvádza agentúra AP, zdá sa, že Žen svojou kritikou Siho vodcovstva prekročil politickú líniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet