Na hlavný obsah

Nezáujem o extázu, presun trhu na internet. Pandémia ovplyvnila aj drogovú scénu

Stúpol aj tlak na služby poskytujúce pomoc drogovo závislým.

Nezáujem o extázu, presun trhu na internet. Pandémia ovplyvnila aj drogovú scénu
Drogový trh. Foto: TASR

Bezpečnostné zložky v Európe zadržujú čoraz častejšie veľké zásielky drog a v rámci drogového problému rastie význam kokaínu, uviedlo v utorok (22.9.) vo svojej každoročnej správe Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). Hoci správa hodnotí primárne uplynulý rok, venuje sa tiež tohtoročnému dopadu pandémie koronavírusu na drogovú scénu.

Presun na nedostupné časti internetu

„V celej Európe sa v roku 2020 v rôznej miere zavádzali opatrenia, ktoré sú v mierových časoch nevídané – uzatváranie obchodov a služieb, hraníc, obmedzenie práva na zhromažďovanie sa či slobodu pohybu. Táto situácia mala okamžitý vplyv na prejavy správania sa spojené s užívaním drog,“ uvádza sa v správe.

Aj pre sociálny odstup sa sprvu prerušili dodávky drog na miestnych trhoch či pouličný predaj, čo zvýšilo cenu omamných látok. Avšak tento stav netrval dlho a s uvoľnením opatrení sa drobný predaj drog začal obnovovať. Spotrebitelia a díleri sa tiež premiestnili na online trhy, hlavne na bežne nedostupné časti internetu, tzv. darknets. Začali sa tiež využívať balíkové doručovacie služby. „Je možné, že akonáhle sa tieto zmeny v správaní uchytia, pretrvajú,“ podotýka správa.

Klesol dopyt po kokaíne či extáze

Pandémia takisto zrejme narušila cesty kuriérov, ktorí pašujú drogy pomocou leteckej či verejnej dopravy. Nemala však vplyv na pašovanie v rámci námornej dopravy. Taktiež sa nezdá, že by v Európe vážne postihla výrobu syntetických drog a pestovanie konope.

Spočiatku sa tiež objavili náznaky klesajúceho záujmu o extázu či kokaín, ktoré sa najčastejšie užívajú na spoločenských akciách. Objavili sa však správy o náraste záujmu o novšie látky – benzodiazepíny, čo mohol spôsobiť nedostatok viac etablovaných drog.

V Európe napriek pandémii či počiatočnému nezáujmu rastie význam kokaínu a zároveň sa zvyšuje jeho čistota. V roku 2018 bezpečnostné zložky zadržali historicky najväčšie množstvo tejto drogy (181 ton). O rok skôr to bolo 138 ton. Kokaín je na európskom trhu stále vysoko dostupný a objavuje sa viac aj v krajinách, kde sa predtým bežne nevyskytoval, napríklad vo východnej Európe.

Tlak na liečebne

V niektorých krajinách zrejme práve pre výpadok dodávok drog tiež viac ľudí vyhľadalo pomoc. To vytvorilo ešte väčší tlak na služby poskytujúce pomoc drogovo závislým, ktoré na začiatku pandémie museli riešiť problém, ako v rámci obmedzení pokračovať v činnosti. Podarilo sa im to okrem iného aj vďaka modernej telemedicíne.

„Následné uvoľnenie alebo zrušenie niektorých opatrení v oblasti verejného zdravia vytvorilo podmienky pre návrat k situácii pred pandémiou. Avšak v čase vypracovania tejto správy je situácia naďalej nestabilná,“ podotýkajú autori analýzy. Vo všeobecnej rovine podľa nich rad otázok zostáva nezodpovedaných, napríklad či a ako rýchlo dôjde k návratu k situácii, ktorá panovala na konci roka 2019.

Podľa analýzy EMCDDA je najčastejšie užívanou drogou v Európe naďalej marihuana. Podľa monitorovacieho centra okúsilo aspoň raz v živote nejakú nelegálnu drogu odhadom 96 miliónov dospelých Európanov. Na základe odhadov zomrelo v EÚ v roku 2018 najmenej 8 300 ľudí na predávkovanie drogami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet