Na hlavný obsah

Prezidentka vyzvala ľudí k zodpovednosti, vládu k zlepšeniu komunikácie

Opatrenia podľa nej nemajú byť prekvapením pre verejnosť.

Prezidentka vyzvala ľudí k zodpovednosti, vládu k zlepšeniu komunikácie
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová s obavami sleduje zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Dobrou správou pre krajinu však podľa nej je zabezpečenie antigénového testu na COVID-19 s výsledkami do niekoľkých minút. Za potrebné považuje zlepšenie komunikácie zo strany štátu a jeho inštitúcií. Ľudí vyzvala na rešpektovanie odporúčaní a opatrení. Uviedla to na sociálnej sieti po utorkovom (22.9.) stretnutí s epidemiológmi a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom.

Čaputovú znepokojuje šírenie dezinformácie

Čaputová pripomenula, že je len rukách ľudí, aby dokázali predísť tvrdým opatreniam. Vyžaduje si to podľa nej väčšiu mieru obozretnosti, vyhýbania sa miestam s vysokým rizikom nákazy a dôsledné rešpektovanie opatrení a odporúčaní hygienikov a epidemiológov. Zdôraznila tiež potrebu nosenia rúšok. „So znepokojením sledujem aj názory rôznych ľudí, ktorí bez rešpektu a, samozrejme, aj bez zodpovednosti za výsledok, šíria dezinformácie,“ poznamenala.

https://www.facebook.com/zcaputova/posts/1533297620211550

Poukázala na to, že Slovensko je aj počas druhej vlny na tom lepšie ako okolité štáty.„Potrebujeme sa však výraznejšie pohnúť v zabezpečení dostatočnej finančnej, materiálnej, ale aj morálnej podpory našim zdravotníkom a zdravotníčkam v prvej línii,“ zdôraznila. Ľudí vyzvala na empatiu, solidaritu so slabšími a ohľaduplnosť. Pri zabezpečení antigénových testov na COVID-19 prisľúbila pomoc, aby ich Slovensko zadovážilo čo najskôr, ako aj pri zabezpečovaní liečiv.

Zrozumiteľné opatrenia

Štát a inštitúcie by sa pri komunikácii mali držať niekoľkých princípov a opatrenia majú byť pre verejnosť predvídateľné, tvrdí. „Tak, ako sme mali jasný plán uvoľňovania po prvej vlne, mali by sme vedieť ľuďom dopredu ukázať, aké opatrenia štát zavedie, ak sa situácia zhorší,“ komentovala hlava štátu s tým, že vychádzať by mali z dát a odborných posudkov.

Prezidentka zdôraznila tiež potrebu zrozumiteľnosti a férovosti opatrení, teda rovnaké obmedzenia pre prípady s rovnakým rizikom šírenia vírusu. Verejnosti by sa mali prezentovať len tie, ktoré sú definitívne a majú najvyššiu politickú podporu. „Aby sa nám nestávalo, že v éteri koluje množstvo opatrení a nie je jasné, ktoré z nich a kde vlastne platia,“ skonštatovala.

V boji s pandémiou považuje za dôležité efektívny manažment prijímania rozhodnutí a ich výkonu, ale aj komunikáciu s verejnosťou a zodpovednosť za ňu. Poukázala na to, že prijímanie opatrení treba naviazať na rýchle a efektívne kompenzovanie strát. „Obzvlášť to platí teraz v oblasti kultúry a športu, pretože ide o profesie a segmenty, ktorým sa po prvej vlne nepodarilo pomôcť dostatočne,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka