Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie spustili v najzasiahnutejších regiónoch

Ani Bardejov, ani Orava nezačali bez problémov.

Celoplošné testovanie spustili v najzasiahnutejších regiónoch
Na Orave a v Bardejove začalo pilotné celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov sa od piatka (23. 10.) do nedele (25. 10.) realizuje testovanie na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase od 8.00 až 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h. Občania sa musia pred testovaním preukázať občianskym preukazom, deti a mládež do 15 rokov preukazom zdravotného poistenia. Testovanie je bezplatné a dobrovoľné. Určené je pre obyvateľov od desať do 65 rokov.

Bardejov nezačal všade

Od skorého rána čakalo približne 100 obyvateľov Bardejova pred Základnou školou na ulici Komenského, kde je jedno z odberných miest na testovanie na ochorenie COVID-19. „Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby úlohy, ktoré na nás boli kladené, či už zo strany štátnych orgánov alebo ministerstva obrany, aby sme ich so cťou splnili,“ uviedol pre TASR hovorca mesta Štefan Hij.

Pre problémy s materiálom sa podľa jeho slov nezačalo s testovaním na sídlisku Vinbarg, v areáli spojenej školy Juraja Henisha a v Dlhej Lúke, kde malo byť mobilné odberné miesto. Celkovo je v meste 14 odberných miest.

Vo štvrtok (22. 10.) evidovali necelých 50 dobrovoľníkov, administratívnych pracovníkov, tak by podľa neho nemal byť problém s konaním testovania.
„Podľa našich údajov, by testovaniu malo podliehať, ak teda rátame, že sú to obyvatelia starší ako desať rokov, viac ako 28 000 ľudí,“ podotkol hovorca. Bardejov má celkovo približne 32 000 obyvateľov.

Orava sa oneskorila

Na oravských samosprávach začala pilotná fáza s oneskorením. V Dolnom Kubíne a Námestove museli pre nedostatok zdravotníkov zlúčiť dve odberné miesta do jedného, uviedli predstavitelia samospráv.

V Dolnom Kubíne, Tvrdošíne aj Námestove čakali ľudia pred odbernými miestami už pred ich otvorením. „Je to mierne chaotické a zmätočné, pretože je na to čas, aký je – dnes sa len doviezol materiál. Ale klobúk dole pred Ozbrojenými silami, ktoré to zabezpečujú – rozbaľujú materiál, postupne sa navážajú testy. Dá sa povedať, že odberné miesta fungujú. Akurát, že je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Už minimálne dve odberné miesta sa museli zlúčiť do jedného, aby vôbec mohlo fungovať,“ zhodnotil situáciu prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík.

Čo najmenšie meškanie

Podľa hovorcu Ozbrojených síl (OS) SR Štefana Zemanoviča sa podarilo vybaviť spomenuté okresy potrebným materiálom. „Išlo o mimoriadne náročnú operáciu aj po logistickej stránke. Museli sme preberať materiál z rôznych zložiek, najmä zo štátnych hmotných rezerv. Posledný materiál sa privážal až neskoro v noci alebo nadránom. Podľa informácií, ktoré máme, sa nám podarilo všetky odberové miesta vybaviť včas,“ povedal Zemanovič.

Doplnil, že meškanie zdravotníkov riešili operatívne. „Zisťovali sme, kde zdravotníci sú. Prípadne sme ich presunuli z odberných miest, kde ich bol dostatok. Tak, aby sme mohli všetky odberné miesta otvoriť s čo najmenším meškaním.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko