Na hlavný obsah

Elektronické voľby? Mikulec priblížil, v akom štádiu je ich realizácia

Jednou z otázok je aj ich bezpečnosť.

Elektronické voľby? Mikulec priblížil, v akom štádiu je ich realizácia
Na snímke sprava podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, minister vnútra Roman Mikulec a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: TASR

O prípadnom zavedení elektronických volieb sa diskutuje, ministerstvo vnútra zriadilo komisiu z viacerých odborníkov. Po stredajšom (7. 10.) rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Nevedel však povedať, či je takáto forma hlasovania reálna. Dodal, že sú na to rôzne názory. „Je na to vytvorená komisia, máme to v programovom vyhlásení vlády, rokujú o tom. Sú tam nejaké technické veci, nezrovnalosti,“ skonštatoval.

Otázkou podľa neho je, či sa bude môcť elektronické hlasovanie technicky zrealizovať. „Nie som technik, z pohľadu bezpečnosti, zabezpečenia, je veľa vecí, ktoré treba doriešiť,“ dodal s tým, že do procesu je zapojený aj Národný bezpečnostný úrad. „Samozrejme, pokiaľ to bude možné, bude snaha, aby sme to zaviedli.“

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok (6. 10.) avizoval, že by chcel, aby do budúcich parlamentných volieb mohli Slováci zo zahraničia hlasovať elektronicky. Poznamenal, že súčasný systém hlasovania poštou zo zahraničia je deravý a elektronické hlasovanie by mohlo byť bezpečnejšie. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia iba poslancov národnej rady, a to poštou. Zavedenie elektronického hlasovania zo zahraničia po zvážení bezpečnostných rizík má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko