Na hlavný obsah

Koronavírus si vyžiadal ďalších päť obetí

Úmrtia pribudli v nemocniciach po celom Slovensku.

Koronavírus si vyžiadal ďalších päť obetí
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na Slovensku v utorok (13. 10.) pribudlo ďalších päť potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo krajina eviduje 66 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom.

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre zomrel 31-ročný muž a 81-ročná žena. Vo Fakultnej nemocnici v Trnave zomrela 60-ročná žena, v nemocnici v Michalovciach 71-ročná žena a vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne 79-ročná žena.

V rizikových oblastiach pomáhajú intervenčné tímy

Na územiach zasiahnutých pandémiou pôsobia od 24. septembra aj intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Obyvateľstvu pomáhajú zvládnuť pandémiu nielen po zdravotnej stránke, ale poskytujú aj psychologickú pomoc.

„Intervenčné tímy poskytujú podporu seniorom a marginalizovaným komunitám, v ktorých je vysoké riziko úmrtí, ako aj rýchleho šírenia ochorenia COVID-19. Cieľom tohto projektu je minimalizovať šírenie koronavírusu a jeho dosah na zraniteľné skupiny obyvateľstva v čo najkratšom čase,“ uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že tento projekt zastrešuje Operačné stredisko Pandemickej komisie vlády SR.

Tímy poskytujú odborné konzultácie, testujú na ochorenie COVID-19, klinicky skríningujú klientov a vykonávajú zdravotnícku triáž pacientov.

Členmi tímov sú lekári, sestry, záchranári, medici, epidemiológovia, logisti, ale aj psychosociálni manažéri, ktorých mobilizujú koordinátori jednotlivých krajov. Pôsobili už v Domove dôchodcov v Klížskej Nemej, vykonali sériu testovania, ako aj kontrolu zdravotného stavu v Domove jesene života v bratislavskej Dúbravke, odbery v ubytovni Fortuna, zorganizovali viacstrannú podporu pre Ošetrovateľské centrum Slnečný dom v Humennom a aktívni boli aj v Domove Jesienka v Šuranoch.

V súvislosti s nákazou je aktuálne hospitalizovaných 397 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 346 z nich. Na JIS je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 40 pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko